Židovsko vijeće u Njemačkoj: Pravosuđe čini premalo u borbi protiv antisemitizma, suci traže način za izricanje lakših kazni

Predsjednik Središnjeg vijeća Židova u Njemačkoj Josef Schuster prozvao u petak pravosuđe u zemlji što ne čini dovoljno u borbi protiv antisemitizma, u razgovoru za list Der Spiegel.

“Primjećujem vrlo značajne nedostatke”, rekao je Schuster. Kad se počine antisemitski zločini čini se da suci “traže načine za izricanje lakših kazni”, naglasio je.

Schuster kaže da to otvara put porastu antisemitizma i da se ne može oteti dojmu kako suci zločine ne shvaćaju ozbiljno.

Desničarski ekstremisti spremni su ubiti ljude, rekao je Schuster, podsjećajući na nedavni teroristički napad u sinagogi u gradu Halleu na istoku Njemačke.



Spomenuo je također ubojstvo Waltera Lebckea u lipnju, političara koji je podržao politiku otvorenih vrata migrantima kancelarke Angele Merkel.

Ipak, Schuster je pozdravio plan da Njemačka počne strože kažnjavati antisemitizam.

Gornji dom njemačkog parlamenta, Bundesrat, pozvao je na strože kazne za antisemitske zločine i planira predložiti zakon kojim bi se poticanje na antisemitizam strožije kažnjavalo.

Schuster je u intervjuu pohvalio dosadašnje napore vlade i rekao da je Merkel “jasno predana životu Židova”.

Ipak, upozorio je na snaženje desničarske Alternative za Njemačku (AfD) čime se počinju pomicati granice.

“Riječi postaju djela”, rekao je Schuster.

Komentari