Zbog Erjavca je pala arbitraža, a njegov odlazak uvod je u nestabilnost vlade

Slovenski ministar obrane Karl Erjavec najavio je u subotu da će odstupiti s te dužnosti, nakon što je pretrpio poraz na izborima za predsjednika Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) koju je vodio 16 godina.

“Kada ću odstupiti još ne znam, ali to će biti vrlo brzo”, rekao je Erjavec, dodajući da će ostati član DESUS-a.

Erjavca je prilikom glasovanja o novom vodstvu na izvanrednom kongresu stranke pobijedila ministrica poljoprivrede Aleksandra Pivec, dobivši iznenađujuće uvjerljivih 145 glasova, dok ih je Erjavec dobio 80 .

“Zašto bih bio razočaran? To je demokracija. Povjerenje koje sam očekivao nisam dobio. Život teče dalje”, rekao je Erjavec.



Odlazak Erjavca uvod u nestabilnost slovenske vlade

“Iako su se mnogi nadali da bi konvencija DeSUS-a mogla donijeti stabilnost vladajućoj koaliciji, a da bi odlazak Erjavca s čela stranke mogao donijeti očito rasterećenje, čini se da unatoč Erjavčevu porazu ipak neće biti niti rasterečenja niti stabilizacije. Upravo suprotno, njegov odlazak iz vlade mogao bi biti uvod u ozbiljnu nestabilnost Šarčeva kabineta.

Naime stranka se distancirala od svog dugogodišnjeg predsjednika prije svega zbog nezadovoljstva time što je u političkoj areni postala neprepoznatljiva. “Naime 2018. na parlamentarnim izborima DeSUS je osvojila samo pet mandata, nakon što ih je u nekoliko prethodnih imala desetak, ali prije svega zato što aktualna istraživanja javnog mnijenja konstatiraju da u slučaju izbora u ovom trenutku DeSUS ne bi prešao izborni prag”, piše politički analitičar Davor Gjenero za EnergyPress.

Dodaje i kako Erjavec u slovenskoj javnosti slovi kao jedan od najslabijih ministara, u kabinetu kojem ionako nedostaje bilo kakav reformski potencijal.

“Neposredno pred konvenciju Erjavec se osramotio nepromišljenim potezima o povlačenju slovenskog kontingenta iz Iraka, i to na tako diletantski način, da je povlačenjem vojnicima bila ugrožena sigurnost, ali i da je time što su se vraćali s niskotarifnim avio-prijevoznikom otrkriven identitet slovenskih sudionika u misiji. Premijer Marjan Šarec prije izborne konvencije DeSUS-a je najavio ozbiljan razgovor s ministrom”, piše politički analitičar.

Teoretska mogućnost stvaranja desne vlade

Podsjetio je kako su bar dvoje od pet parlamentarnih zastupnika DeSUS-a ostali vjerni Erjavcu te kako se treći odmetnuo k Janezu Janši i oporbenim političarima.

“U uvjetima manjinske vlade već izbor novog ministra obrane za Šarca i njegov kabinet može biti velik problem, jer će u sadašnjim uvjetima novog ministra biti vrlo teško ‘progurati kroz parlament’.”, smatra Gjenero koji teoretizira da postoji mogućnost da se oformi vlada desnog centra u Sloveniji ali kako ni teoretski nije moguće da bi joj na čelu mogao biti šef najveće opozicijske stranke Janez Janša, upravo kao što je bilo nemoguće da Tomislav Karamarko 2015. formira vladu kojoj bi on bio predsjednik.

Komentari