VUČIĆ PRIZNAO OBAVJEŠTAJNU AFERU Ruske službe šire utjecaj na vojsku Srbije, potkupljuju časnike

Ivana Batev / CROPIX

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u četvrtak je sazvao sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost nakon što je objavljena snimka na kojoj se vide ruski obavještajac i srbijanski dužnosnik u primopredaji novca, ali je istaknuo kako špijunska afera neće pokvariti odnose s Rusijom.

Imamo sam samo jedno pitanje za veleposlanika Ruske Federacije Aleksandra Bocan Harčenka “zašto”, nakon sjednice je rekao Vučić.

Vučić je potvrdio autentičnost snimke, te otkrio da je nastala 24. prosinca 2018. te da se na njoj vidi susret ruskog potpukovnika Georgija Klebana s umirovljenim potpukovnikom srbijanske vojske kojeg je nazvao inicijalima Z. K.

Vučić je rekao da potpukovnik Kleban više nije u Srbiji, i da su srbijanske službe zabilježile više kontakata tog ruskog obavještajca s pripadnicima vojske Srbije, te da se radi o ukupno 10 susreta s tri izvora i tri uručenja novca, a zabilježeni su i kontakti drugih ruskih obavještajaca s devet pripadnika Vojske Srbije.



Vučić je istaknuo da, unatoč svemu što se desilo, Srbija neće mijenjati svoju politiku prema Rusiji i nastavit će suradnju u svim oblastima, ali će zadržati vojnu neutralnost i neće stupati ni u jedan vojni savez.

Istaknuvši kako je uvjeren da predsjednik Rusije Vladimir Putin o ovom slučaju “nije bio obaviješten”, Vučić nije isključio mogućnost da se snimka pojavila na društvenim mrežama upravo zbog predstojećeg susreta koji će početkom prosinca imati s Putinom u Moskvi.

A ruskim prijateljima vjerujem da žele dobre odnose sa Srbijom, kao i mi sa njima. Ne pada nam na pamet da pravimo novu 1948., niti da Rusiju smatramo neprijateljem Srbije, poručio je srbijanski predsjednik.

Navodni kontakt i s hrvatskim službama

Potpukovnik Z. K. je, po Vučićevim riječima, bio pod nadzorom srbijanskih služba sigurnosti još od 2012. i to zbog kontakata s hrvatskom protuobavještajnom službom, a 2017. je “uočen značajan niz kontakata s pripadnicima ruske obaveštajne službe”.

 

 

Komentari