U strahu od američkih sankcija Allseas obustavila rad na plinovodu između Rusije i Njemačke

Švicarsko-nizozemska kompanija Allseas objavila je u subotu da je obustavila sve aktivnosti na polaganju cijevi za plinovod između Rusije i Njemačke pod nazivom Sjeverni tok 2, u očekivanju da američki predsjednik Donald Trump potpiše prijedlog zakona o obrani kojim se omogućuje uvođenje sankcija kompanijama koje rade na tom plinovodu.

“U očekivanju stupanja na snagu Zakona o autorizaciji nacionalne obrane (NDAA), Allseas je obustavio svoje aktivnosti na plinovodu Sjeverni tok 2”, objavila je ta tvrtka te navela da će postupiti u skladu s odredbama tog zakona te da očekuje smjernice koje sadrže potrebna regulatorna i tehnička, kao i pojašnjenja vezana uz zaštitu okoliša od relevantnih američkih vlasti.

Zakon o autorizaciji nacionalne obrane, koji sadrži odredbu o uvođenju sankcija kompanijama koje polažu cijevi u sklopu tog projekta, Trump bi trebao potpisati tijekom dana. Zakon poziva američku administraciju da utvrdi u roku od 60 dana koje kompanije rade na tom projektu te da uvede sankcije.

Takva odluka Allseasa dovodi pod upitnik dovršetak cijelog projekta, vrijednog 11 milijardi dolara, kojim će se udvostručiti kapacitet plinovoda za Njemačku i za koji je službena Moskva najavljivala da će biti spreman za nekoliko mjeseci. Time se također ugrožavaju ruski planovi o brzom porastu prodaje prirodnog plina Europi putem plinovoda.



Europa ovisi o ruskom plinu

Naime, Europa ovisi o ruskome plinu, kojim podmiruje 35 posto potrošnje. Ta ovisnost posebice je bila vidljiva za vrijeme dva rusko-ukrajinska plinska sukoba, 2006. i  2009. U zadnjih 15 godina, međutim, tranzit preko Ukrajine smanjen je za 40 posto, nakon što su Rusija i nekoliko europskih zemalja predvođenih Njemačkom izgradili plinovode kojima zaobilaze Ukrajinu.

U rujnu 2011. pušten je u rad plinovod Sjeverni tok, koji prolazi ispod Baltičkog mora i povezuje ruska plinska polja s njemačkom obalom, dok je Sjeverni tok 2, dugačak 1.230 kilometara, trebao biti inaguriran početkom 2020.

Američki Senat u utorak je prihvatio prijedlog zakona o autorizaciji nacionalne obrane koji predviđa sankcije za kompanije koje rade na Sjevernom toku 2, nakon čega je službeni Kremlj ocijenio da je riječ o nepoštenom pokušaju da se održe američke pozicije na europskome tržištu plina.

Njemačka se protivi sankcijama

I njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u srijedu da se protivi američkim sankcijama protiv tvrtki koje grade Sjeverni tok 2 jer imaju ekstrateritorijalni učinak.

Savez njemačke strojarske inženjerske industrije (VDMA) pozvao je na veću zaštitu europskih tvrtki nakon američkog izglasavanja sankcija na plinovod Sjeverni tok 2.

“Berlin i Bruxelles moraju konačno razgovarati o tome kako se europske tvrtke mogu zaštititi od ekstrateritorijalnih sankcija, bez obzira na to koja ih država nameće”, rekao je direktor VDMA Thilo Brodtmann u srijedu.

Uz SAD, tom plinovodu protive se i službeni Kijev te Poljska i baltičke zemlje, zabrinute ruskim aspiracijama u Europi. Te zemlje smatraju da će završetak tog plinovoda povećati ovisnost Europljana o ruskom plinu, što će pojačati utjecaj Moskve a oslabiti Ukrajine, saveznice Zapada.

Komentari