U BiH bilježe toliko oboljelih od ospica da su izjednačeni s afričkim državama

Prošle je godine u svijetu od ospica umrlo više od 140.000 ljudi, a u najvećoj opasnosti od zaraze i komplikacija su dojenčad i mala djeca. Susjedna Bosna i Hercegovina u rangu je po broju oboljelih s afričkim zemljama.

Stigla je nova sezona gripe i virusa, ali i razdoblje u kojem se povećava broj oboljelih od ospica. Iz Svjetske zdravstvene organizacije upozoravaju da je napravljen korak unazad u borbi protiv ospica.

Prošle je godine širom svijeta umrlo od te opasne bolesti više od 140.000 ljudi, a u najvećoj opasnosti od komplikacija su dojenčad i mala djeca, upozoravaju iz organizacije.

Pogubnih epidemija bilo je u svim područjima

Slučajevi ospica porasli su na globalnoj razini, a pogubnih epidemija bilo je u svim područjima. Većina umrlih bila su djeca mlađa od pet godina. Bebe i vrlo mala djeca izložena su najvećem riziku od zaraze i komplikacija, uključujući upalu pluća i mozga. Djeca oboljela od ospica mogu ostati doživotni invalidi s trajnim oštećenjima mozga, sljepoćom ili gubitkom sluha.



Nedavno objavljeni rezultati istraživanja pokazuju da virus ospica može imati dugoročne posljedice na zdravlje – oštećuje memoriju imunološkog sustava koja se oporavlja mjesecima, a ponekad i godinama nakon infekcije tako da oboljeli i nakon oporavka ostaju ranjivi za druge potencijalno smrtonosne bolesti.

U BiH je u prošloj godini oboljelo više od 1400 osoba. U Federaciji BiH, ali i nekim dijelovima Republike Srpske bila je proglašena epidemija ospica. Ove godine, samo na području Federacije, do sada je zabilježen 1331 slučaj ospica i dva smrtna slučaja, piše Klix. BiH se po broju oboljelih našla u rangu s afričkim zemljama.

Među oboljelima u BiH, u 64 % slučajeva bila su djeca mlađa od 10 godina. 99 % oboljelih bilo je necijepljeno ili nepotpuno cijepljeno. Ospice u BiH zabilježene su u svim kantonima Federacije BiH. Slična situacija je i u Republici Srpskoj.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije upozoravaju da se oboljenje može spriječiti cijepljenjem. “Činjenica da bilo koje dijete umre od bolesti koja se može spriječiti, kao što su to ospice, izaziva bijes i osjećaj kolektivnog neuspjeha u zaštiti djece diljem svijeta. Da bismo spasili živote, moramo osigurati dostupnost cjepiva svima, što znači – ulaganje u imunizaciju i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu koje mora biti pravo svih ljudi”, kazao je dr. Tedros Adhanom Ghebreysus, čelni čovjek te organizacije.

Preporučena procijepljenost 95 posto

Liječnici preporučuju kolektivnu procijepljenost od 95 %, no prema izvješćima o oboljelima i smrtnim slučajevima pretpostavlja se da je procijepljenost puno manja. Prema dostupnim podacima, 86 % djece u svijetu primilo je prvu dozu cjepiva, a manje od 70 % djece primilo je drugu dozu. Podaci o cijepljenju su najlošiji za Afriku gdje veliki broj djece ne bude nikad cijepljen.

“Imamo sigurno i djelotvorno cjepivo već 50 godina”, kazao je dr. Robert Linkins, šef jedinice ubrzanog nadzora bolesti i prevencije u SAD-u. “Te procjene podsjećaju da svako dijete, svugdje, treba i zaslužuje primiti cjepivo koje će mu spasiti život. Moramo preokrenuti trend i smanjiti broj oboljelih i umrlih povećavajući procijepljenost”, dodao je. Zemlje s najviše oboljelih su, uz najsiromašnije zemlje u Africi, SAD, Albanija, Češka i Britanija, piše Dnevnik.hr.

Komentari