Tusk postaje novi predsjednik Pučana, EPP se ‘gretenizira’?

Europska komisija

Predsjednik Europskog vijeća na odlasku Donald Tusk bit će novi predsjednik Europske pučke stranke (EPP).

Dugovječni poljski premijer zamijenit će Francuza Josepha Daula koji je EPP vodio od kraja 2013.

Tusk (62) nije osobno objavio kandidaturu, ali je EPP na internetskim stranicama potvrdio da je on jedini kandidat za novoga čelnika.

On je početkom studenoga potvrdio da se neće natjecati za predsjednika Poljske, otvorivši put za novu europsku ulogu kada mu krajem studenoga istekne mandat u Bruxellesu.



EPP u Zagrebu bira novo vodstvo pošto je u svibnju odnio relativnu pobjedu na europskim izborima i osigurao mjesto predsjednice nove Europske komisije (EK).

Novi politički kurs

S novim vodstvom pučani kreću s osmišljavanjem ekološke platforme i politika za mlade, na što ih potiče uspon Zelenih u Europi i globalni prosvjedi za spas Zemlje.

“EPP bi trebao predložiti i provesti politike za učinkovitiju zaštitu klime, jačanje položaja mladih te zaštitu demokracije i mira na našem kontinentu i našem susjedstvu”, poručili su Dahl i glavni tajnik Antonio Lopez-Isturiz uoči kongresa u srijedu i četvrtak.

Jedna od “vrućih” tema s kojom će se suočiti novi čelnik EPP-a i završetak je unutarnje istrage protiv suspendirane članice Fidesza, stranke mađarskog premijera Viktora Orbana optuženog za kršenje demokratskih standarda u svojoj zemlji.

Komentari