Trump ne planira evakuirati zgradu veleposlanstva u Bagdadu, šalje marince kao osiguranje

Sjedinjene Države ne planiraju evakuirati američko veleposlanstvo u Bagdadu i odlučile su onamo poslati dodatne snage pošto je pred zgradom u utorak održan silovit prosvjed zbog američkih zračnih napada na proiransku skupinu Kataib Hezbolah.

U američkim zračnim napadima u nedjelju je poginulo 25 boraca skupine Kataib Hezbollah koja je dio paravojne koalicije u kojoj prevlast imaju proiranske frakcije, a što je bio američki odgovor na ubojstvo američkog civila u raketnom napadu na iračku vojnu bazu.

Trump optužio Iran za orkestriranje napada

Američki predsjednik Donald Trump je za “orkestriranje” napada na američko veleposlanstvo u Bagdadu okrivio Iran, kazavši kako će za njega odgovornim smatrati službeni Teheran.

“Američko osoblje je sigurno. Ne planiramo evakuirati osoblje veleposlanstva u Bagdadu,” rekao je glasnogovornik State Departmenta, dodavši da je američki veleposlanik u Iraku Matt Tueller bio na unaprijed zakazanom privatnom putovanju te da se vraća u veleposlanstvo.



Trump otpužio Iran za orkestriranje napada na američko veleposlanstvo u Bagdadu

Ranije u utorak irački su dužnosnici kazali da su veleposlanik i ostalo osoblje evakuirani iz zgrade veleposlanstva radi vlastite sigurnosti. Američki ministar obrane Mark Esper kazao je da su u veleposlanstvo upućene dodatne snage.

On je pozvao iračku vladu da pomogne zaštititi američko osoblje u toj zemlji i pojasnio da je to dio “međunarodne odgovornosti” Bagdada.

U veleposlanstvo stižu marinci

Američki dužnosnici, koji su željeli ostati anonimni Reutersu su rekli da se u veleposlanstvu očekuje manji broj marinaca. Jedan od njih je otkrio da ih se očekuje nekoliko desetaka te da je riječ o privremenoj mjeri.

Drugi je dužnosnik rekao da su dva helikoptera tipa Apache iznad zgrade veleposlanstva “demonstrirala silu”.

Protuamerički osjećaj u Iraku potpiruju pristaše susjednog iranskog režima te je tako barem nakratko u drugi plan gurnuta narodna pobuna protiv vlade u Bagdadu i njezinih iranskih pokrovitelja koja traje već četiri mjeseca.

Oružane i političke proiranske frakcije provode sveobuhvatnu kampanju protiv američko-iračkog sporazuma o suradnji koji, između ostaloga, podrazumijeva nazočnost 5200 američkih vojnika u Iraku.

Američke snage koje su 2003. svrgnule diktatora Sadama Huseina su se povukle 2011., ali se određeni broj vojnika vratio u okviru međunarodne koalicije protiv džihadističke skupine Islamske države (IS).

Irački dužnosnici već dulje vrijeme upozoravaju da Iran i SAD koriste Irak kao bojno polje.

VIDEO Policija rastjerala prosvjednike ispred američkog veleposlanstva u Iraku

Komentari