Talibani spremni nastaviti pregovore o primirju

Bijela kuća

Talibani su poručili u petak da su spremni nastaviti prekinute mirovne pregovore s SAD-om, dan nakon što je Donald Trump iznenada posjetio američke postrojbe u Afganistanu i poručio kako vjeruje da će radikalna islamistička skupina pristati na primirje.

Trumpov posjet Afganistanu za američki Dan zahvalnosti, prvi od kada je postao predsjednik, dogodio se tjedan dana nakon razmjene talibanskih i američkih zarobljenika.

Trump: Rekli smo da mora doći do primirja

“Talibani žele postići sporazum i sastat ćemo se s njima”, rekao je Trump novinarima u četvrtak u Afganistanu.

“Rekli smo da mora doći do primirja, a oni ga nisu željeli, a vjerujem da sada žele. To će se vjerojatno dogoditi”, rekao je Trump.



Vođe talibana rekle su za Reuters da predstavnici te skupine održavaju sastanke s visokorangiranim američkim dužnosnicima u Dohi od prošloga vikenda, dodajući da bi uskoro mogli započeti formalni mirovni pregovori.

Zabihulah Mudžahid, glasnogovornik talibana je u petak rekao kako su talibani “spremni ponovno započeti razgovore” koje je prekinuo Trump ranije ove godine, nakon smrtonosnog talibanskog bombaškog napada u Kabulu.

“Naš stav je još uvijek isti. Ako započnu mirovni pregovori, nastavljaju se s točke gdje su prekinuti”, rekao je Mudžahid za Reuters.

Trenutno je Afganistanu 13 tisuća američkih vojnika i tisuće drugih vojnika u sklopu misije NATO-a, 18 godina nakon američkog rušenja talibanske vlasti.

Oko 2400 američkih vojnika ubijeno je tijekom sukoba.

Prema nacrtu sporazuma dogovorenog u rujnu tisuće američkih vojnika povuklo bi se u zamjenu za garanciju da Afganistan neće biti korišten kao baza za napade militanata na SAD ili njegove saveznike, a mnogi američki dužnosnici misle da se talibanima ne može vjerovati da će spriječiti Al Kaidu da provodi takve napade.

Komentari