Stjepan Šterc: Demografska problematika nije svjetonazorsko, religijsko ili političko pitanje već je to temeljno strateško razvojno pitanje Hrvatske

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Saborski zastupnici danas će raspravljati o četiri točke dnevnog reda, među kojima je i SDP-ov prijedlog zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće, prema kojemu bi pobačaj u Hrvatskoj bio legalan, besplatan i dostupan.

SDP-ovim zakonskim prijedlogom, o kojem će se zastupnici očitovati poslijepodne, uređuje se pravo žene na samoodređenje i slobodno odlučivanje o rađanju djece, to jest o pobačaju na zahtjev, pravo maloljetnica i osoba s invaliditetom na pobačaj, rok u kojemu je dopušteno obaviti pobačaj i druga pitanja.

Što to zapravo znači kada je Hrvatska suočena s povećanim mortalitetom i padom nataliteta te u uvjetima demografske obnove, upitali smo za portal Otvoreno.hr demografa Stjepana Šterca koji je rekao kako “demografska problematika nije svjetonazorsko, religijsko ili političko pitanje već je to temeljno strateško razvojno pitanje Hrvatske”. Dodao je kako svaka politizacija u bilo kojem segmentu vezano uz demografsku politiku nije dobra.

Klasična politizacija priče

“Umjesto da se, među ostalim, bavimo sadržajnim dijelom i da konačno tu problematiku stavimo u središte ekonomskog odnosno gospodarskog razvitka zemlje i podignemo na stratešku razinu, iz dijela političkog sustava dolazi, zapravo, klasična politizacija priče”, istaknuo je Šterc. On smatra da pobačaj nije političko pitanje i poručio SDP-ovcima da pitanje o pobačaju postave onima kojima je to struka.



Isto tako, SDP-ovce je uputio da posjete kongres ginekologa te pročitaju neke radove na zadanu temu nakon čega će postati svjesni o tome što, zapravo, treba učiniti po pitanju političkog postupanja u vezi pobačaja.

“I mi smo imali dvojbu u vezi toga, što napraviti po pitanju pobačaja, a onda smo otišli na kongres ginekologa gdje smo postavili određena pitanja i od struke čuli kako treba pristupati toj problematici. Neka se konačno politički sustav temelji i na stručno-znanstvenim zakonitostima i istraživanjima. Tek nakon toga mogu se profilirati politički stavovi”, zaključio je Šterc.

Komentari