Škorićev ‘salto mortale’ i povlačenje kandiature pokazatelj izborne psihoze u HDZ-u

Predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić prošlu subotu najavio je svoju kandidaturu za potpredsjednika te stranke na izborim 15. ožujka ove godine poručivši da će promicati nacionalne interese, demokršćanske vrijednosti i unutarstranački dijalog.

Škorić je pritom odaslao gotovo  iste poruke kakvima se stranačkom članstvu obraća ‘opcija za promjene’, no on i dalje ostaje pri tome da se ne namjerava svrstavati u timove.

“Borili smo se za izbore po načelu jedan član-jedan glas, koje jača unutarstranačku demokraciju. Vjerujem u izbor HDZ-ova članstva i mislim da nam nikakvo frakcionaštvo ne samo da ne treba, nego nije ni dobro za stranku”, rekao je Škorić za Večernji list, uvjeren da pretjerani istupi ljudi iz dvaju tabora štete ugledu stranke.

Sad je za jedne sad za druge

Nedugo nakon te najave kandidature u javnosti se pojavila informacija kako je Škorić ipak odabrao stranu te da će biti kandidat u timu Mira Kovača. Naime na web stranici Pobjednički put trojke Kovač/Stier/Penava objavljene su potpisne liste i Petra Škorića i Tomislava Tolušića.



Petar Škorić i Tomislav Tolušić postali dio tima Mira Kovača

Međutim, tek nekoliko sati poslije Škorić je preko Facebooka dao jasnu i nedvojbenu podršku trenutnom predsjedniku Andreju Plenkoviću.

“Još od najave procesa unutarstranačkih izbora držao sam, kao i danas, da je besmisleno izjašnjavati se o potpori bilo kojem kandidatu dok sam proces nije niti započeo. U ovom trenutku, kada je jasno vidljivo koji će kandidati izaći pred birače i zatražiti povjerenje, smatram da je vrijeme izraziti svoj stav i dati potporu onome za kojeg smatram da je najbolje rješenje u ovom trenutku za našu stranku. Zato želim izraziti svoju potporu predsjedniku Vlade Republike Hrvatske i trenutnom predsjedniku Hrvatske demokratske zajednice Andreju Plenkoviću u utrci za novi mandat na čelu HDZ-a”, napisao je Škorić na svom Facebooku.

ŠKORIĆ SE PREDOMISLIO Dao potporu Andreju Plenkoviću

No nakon tog čina, HDZ-ovci razočarani Škorićevom podrškom Andreju Plenkoviću medijima su počeli slati snimke kako kidaju Škorićev listić za prikupljanje potpisa za stranačku kandidaturu.

Razočarani odlukom Škorića HDZ-ovci šalju snimke kako kidaju listić za kandidaturu

Manjak vjerodostojnosti

Ta vijest i nedostatak vjerodostojnosti Škorića su vjerojatno natjerali da u četvrtak navečer napokon prelomi i odustao od kandidature.

“Nakon objave svih kandidatura, sinoć sam podržao aktualnog predsjednika stranke Andreja Plenkovića u utrci za novi mandat, uvjeren da je to najbolje za Hrvatsku, a i s ciljem zatvaranja unutarstranačke blokovske kampanje koja se posljednjih dana usijala iznad svih granica dobrog ukusa. Uvjerenja sam da dosadašnji način vođenja kampanje, u koju sam i sam uvučen kroz razne političke špekulacije, vodi isključivo prema podjelama. S obzirom na navedeno i unatoč iskrenim političkim namjerama, donio sam odluku o povlačenju kandidature za potpredsjednika stranke, želeći sve potaknuti na smirivanje tenzija i “fair play” kampanju. HDZ je iznad svih nas pojedinaca i iz ovih izbora moramo izići jači”, napisao je Škorić.

Škorić povukao kandidaturu za potpredsjednika HDZ-a

Prvi put izlaze na izbore bez straha od odmazde

Škorićev u najmanju ruku zbunjujući potezi nisu ništa drugo do izraz nesposobnosti shvaćanja vodstva lokalnih HDZ-ovaca koji su inače desniji od svog vodstva na nacionalnoj razini da ovog puta imaju unutarstranačke izbore bez straha od kasnije odmazde na koju su inače naviknuti.

Toj zbunjenosti sigurno je i pridonijela medijska svađa protukandidata i njihovih timova na koju HDZ-ovci inače nisu naviknuti. Većinu tih svađa rješavali su na različitim sjednicama daleko od svjetla medija i za većinu prepirki mediji su saznavali kroz kuloarske priče bez stvarne potvrde. Nije ni čudo da nakon tri desetljeća skrivanja prepirki i svađa pod tepih članstvo HDZ-a nije pripremljeno za politički normalne unutarstranačke izbore.

Plenković ne želi promjene

Ono što je najgore, ni sam Andrej Plenković ne želi velike promjene u HDZ-u. Iako ga je i njegov protukandidat Miro Kovač u intervjuu nazvao liberalom, Plenković odabirom svog tima ne pokazuje neku veliku želju za promjenom HDZ-a. Tomislav Medved i Zdravka Bušić samo su jedan dio njegovog tima koji sigurno se ne mogu smatrati politički liberalnim članovima HDZ-a. Čak su i oni zaokret udesno. U najbolju ruku Plenković će dobiti izmješano predsjedništvo koje će biti politički bliže političim stavovima stranke Miroslava Škore kojeg mnogi HDZ-ovci vide kao potencijalnog koalicijskog partnera.

Komentari