Saudijska Arabija najavila proračunski manjak od 50 milijardi dolara

Saudijska Arabija usvojila je proračun za 2020. godinu u kojem predviđa proračunski manjak od 187 milijardi rijala (oko 50 milijardi dolara).

Rashodi su procijenjeni na 1.200 milijardi rijala, što znači da će porasti 2,7 posto u odnosu na ovu godinu.

Prihodi su procijenjeni na 833 milijarde rijala.

Saudijski kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud odobrio je proračun na sjednici vlade koju je prenosila državna televizija.



“Proračun za 2020. jača razvojni proces u kraljevstvu i usmjeren je na potporu rastu, gospodarskoj i financijskoj stabilnosti”, priopćio je saudijski kralj.

“Odlučili smo provesti ekonomske reforme i proširiti izvore prihoda, uključujući onaj od početne javne ponude (IPO) Aramca”, dodao je kralj.

Zemlja će po njegovim riječima podupirati rast i razvoj fokusomi na optimalno korištenje raspoloživih resursa, jačanje privatnog sektora, poboljšanu transparentnost i efikasnu javnu potrošnju.

Ministar financija Mohammed al-Džadan navodi u priopćenju da će javni dug dosegnuti 26 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP-a).

Saudijska Arabija paralelno provodi društvene i gospodarske reforme u sklopu plana Vision 2030. a namjerava uvesti i sustav turističkih viza. Tim potezima Rijad želi privući više stranih ulagača, dodaje dpa.

Komentari