Plenković: Završio štrajk u školama, nastava počinje sutra ujutro

Okončani pregovori Vlade i sindikata, postignuto je rješenje koje vodi kraju štrajka. Učenici sa školom počinju sutra ujutro, rekao je premijer Andrej Plenković nakon sastanka sa sindikatima.

Mihalinec: Prihvaćanjem ovih sporazuma sindikati Vladi jamče mir

Branimir Mihalinec rekao je da su s Vladom postigli ”dobro kompromisno rješenje”.

”Konačni cilj je onaj koeficijent 1,406 za visoku stručnu spremu koji će biti realiziran za godinu i mjesec dana. Time smo ispunili zajedničke ciljeve Vlade i sindikata. Riješili smo uredbu o koeficijentima i dogovorili sporazum za dodatke za nenastavno osoblje tako da će oni imati iste dodatke kao i nastavno osoblje. Svi u sustavu obrazovanja će jednako proći’ prihvaćanjem ovih sporazume’, kazao je Mihalinec.”

”Prihvaćanjem ovih sporazuma sindikati Vladi jamče mir”, poručio je.



Plenković: Na sastanku sa sindikatima postignut dogovor kojim se prekida štrajk u školama

”Ponudili smo, i sindikati su prihvatili, da se u kontekstu povećanja koeficijenta napravi sljedeći trokorak: prvo je da se od 1. prosinca ove godine povećava za 3 posto. Drugo povećanje za dodatnih 1 posto će biti 1. lipnja. Dakle 3+1. Na taj način ćemo u 2020. doći do onoga što je Vlada nudila prije nekoliko dana – to je povećanje od 4 boda. Dodatno osiguranje će biti isplaćeno 1. siječnja 2021. godine”, objasnio je Plenković.

Dodao je da će se povećati božićnica, regres, dar za djecu i otpremnina.

Dodao je da će se kroz uredbu o koeficijentima riješiti i položaj tajnika, računovođa, ali i ravnatelja.

”U konačnici, želimo na razini Vlade usvojiti plan o rješavanju fenomena nasilja u školama te kroz promjene zakona riješiti problem anonimnih prijava koje izazivaju negodovanje i probleme za brojne nastavnike”, zaključio je Plenković.

ZAVRŠENI PREGOVORI VLADE I SINDIKATA Jesu li postigli kompromis?

Komentari