Plenković preuzeo vođenje sastanka sa sindikatima, ni nakon pet sati pregovorima se ne nazire kraj

Andrej Plenković nakon sjednice Kluba zastupnika HDZ-a preuzeo je vođenje sastanka sa sindikatima, potvrđeno je iz Vlade. Sastanak se sada vodi u Banskoj sobi.

Sindikati zaposlenih u obrazovnom sustavu u zgradi Vlade u ovim trenucima nastavljaju pregovore kako bi se što prije postiglo rješenje da se učenici napokon vrate u školske klupe.

STARO

Nakon pet sati pregovora sindikati su uzeli kratak predah kako bi se konzultirali. Nema naznaka da bi se pregovori mogli ubrzo završiti.

Premijer Plenković rekao je nakon sjednice Vlade kako nema smisla da on sjedne sa sindikatima. Naveo je da nije čuo izjavu Vilima Ribića da bez njegove prisutnosti na sastanku neće doći do rješenja.



“Rješenje je takvo da imamo ponudu koja je dobra i koja će vratiti djecu u školu”, kazao je Plenković.

Premijer je izjavu dao nakon sjednice Vlade, kada je prelazio u zgradu Sabora na Klub HDZ-a.

Hrvatski premijer Andrej Plenković se nakon sjednice Vlade zaputio u Hrvatski sabor na sjednicu Kluba HDZ-a, a pritom je novinarima kratko prokomentirao situaciju u prosvjeti.

Rješenje koje predlaže Vlada mislim da je jako dobro, pustimo pregovaračima da se dogovore, riječ je o rješenju koje će vratiti djecu u škole i omogućiti nastavak naše politike obrazovne reforme, izjavio je Plenković odbijajući iznositi detalje Vladine ponude prosvjetnim sindikatima.

Ministrica: Izgledan je produžetak školske godine

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je nakon sjednice Vlade da je zbog štrajka obrazovnih sindikata, koji već traje 32 dana, izgledan produžetak školske godine.

“Sigurno je, sada smo u crvenom i izgledno je da će se školska godina produžiti. Skraćivanje praznika i produžetak nastavne godine sada su izgledni”, rekla je Divjak novinarima nakon sjednice Vlade.

Divjak: Ušli smo u crveno, izgledno je da će se školska godina morati produžiti

Ustvrdila je da su razgovori između čelnika sindikata i predstavnika Vlade teški, ali da s druge strane “nitko valjda ne očekuje da se u dvije godine mandata isprave nepravde, sve ono sa čime su se profesori i nastavnici susretali u posljednjih 30 godina”. “Nitko taj čarobni štapić nema”, kazala je Divjak.

Uvjerena je da će pregovori završiti ponudom “iza koje možemo stajati”.

Na sjednici Vlade ni govora o štrajku

Premijer Andrej Plenković započeo je danas sjednicu Vlade izrazima sućuti Albaniji, koju je pogodio katastrofalni potres.

U ime cijele Vlade izražavam sućut, suosjećanje i solidarnost s albanskim narodom povodom ovog velikog potresa. Razgovarao sam s albanskim premijerom Ramom, te sam mu iskazao spremnost Hrvatske da uputi podršku. Idućih dana vidjet ćemo kako će se ova situacija razvijati – rekao je Plenković u uvodnom obraćanju.

Napomenuo je da je Hrvatska spremna poslati posebne timove obučenih ljudi za potragu i spašavanje.

“Oni će pomoći albanskim vlastima, zajedno s nizom drugih zemalja koje su već uputile svoje snage. Ostajemo angažirani na toj temi i zahvaljujem svima koji pomažu”, poručio je premijer.

U daljnjem govoru čestitao je šibensko-kninskom županu Goranu Pauku što je još jednom izabran na čelo Zajednice hrvatskih županija, a nakon toga je riječ prepustio ministru financija Zdravku Mariću koji je obrazlagao prvih devet točaka dnevnog reda koje stižu iz njegova resora.

Na dnevnom redu sjednice Vlade je između ostalog niz zakona koji se tiču porezne reforme, primjerice izmjena zakona o PDV-u, o porezu na dobit, Općeg poreznog zakona, zakona o posebnom porezu na motorna vozila te na kavu i bezalkoholna pića.

Sindikati pregovaraju, a Vlada drži sjednicu

Sjednica je započela nešto poslije 17 sati, dok je pola sata prije organizirana nova runda pregovora Vladinih predstavnika s prosvjetnim sindikatima, no Plenković na početku sjednicu nije spominjao situaciju u hrvatskom školstvu.

Mihalinec: Očekujemo da Vlada predstavi konačnu ponudu kako misli riješiti problem

Komentari