OECD UPOZORAVA ‘Umjesto reformi, Vlade troše novac koji nemaju i prodaju obveznice bez pokrića’

flickr

Predsjednica OECD-a Laurence Boone upozorila je na slab predviđen rast svjetskog gospodarstva u 2020. Istaknula je da taj problem nije moguće riješiti ekspanzivnom fiskalnom ili monetarnom politikom, to jest zaduživanjem i umjetno niskim kamatama, nego samo stvarnim strukturnim reformama.

Svjetsko će gospodarstvo u ovoj i sljedećoj godini rasti 2,9 posto, najslabije u posljednjih deset godina, izračunali su u OECD-u, snizivši procjenu za 2020. za 0,1 postotni bod.

Kakvu-takvu utjehu ulijeva njihova prognoza da bi u 2021. godini gospodarstvo također trebalo rasti 3,0 posto, doduše samo ako se nizu aktualnih rizika, od trgovinskih ratova do neočekivano oštrog kineskog usporavanja, ne pridruže novi.

“Bilo bi pogrešno pri kreiranju politike tretirati te promjene kao privremene čimbenike koji se mogu riješiti monetarnom ili fiskalnom politikom – oni su strukturne prirode”, upozorava u izvješću glavna ekonomistica OECD-a Laurence Boone.



Pritom je upozorila da bi obnovljeni monetarni poticaji, u vidu kupnje obveznica, imali vrlo skroman učinak na gospodarski rast ako članice eurozone ne potaknu ulaganja.

Gospodarstvo eurozone rast će ove godine 1,2 posto, te 1,1 posto u 2020., što je po 0,1 postotni bod više no što je OECD prognozirao u rujnu. U 2021. tempo rasta trebao bi ponovo dosegnuti slabašnih ovogodišnjih 1,2 posto.

Među najvećim gospodarstvima, SAD bi ove trebao rasti 2,3 posto, za 0,1 postotni bod slabije no što je OECD prognozirao u rujnu, zbog slabljenja fiskalnog impulsa koji su stvorili niži porezi i slabosti američkih trgovinskih partnera.

Komentari