Nakon pada Moralesovog režima Bolivija radi velike zaokrete u vanjskoj politici

“Moramo reagirati na venezuelsko upletanje”, rekla je u razgovoru za agenciju France Presse bolivijska ministrica vanjskih poslova Karen Longaric u prijelaznoj vladi koju je priznao SAD, pojašnjavajući prve mjere njene vlade protiv Venezuele koje odudaraju od prakse u vrijeme bivšeg predsjednika Moralesa.

“Ne možemo prekriženih ruku promatrati očito upletanje Venezuele. Nekoliko dana prije ustavne tranzicije ustanovljeno je da su venezuelski diplomati bili ozbiljno i aktivno umiješani u destabilizacijska djelovanja. Moramo reagirati”, upozorila je Karen Longaric.

Bolivijski socijalistički predsjednik Evo Morales, koji je 10. studenog podnio ostavku u jeku postizborne krize i nakon toga pobjegao u Meksiko, davao je prednost vezama s Iranom, Kinom, Rusijom, Kubom i Venezuelom.

Senatorica s desnice Jeanine Anez (52) koju je Washington brzo priznao prijelaznom predsjednicom, odmah je izmijenila vanjsku politiku te zemlje u Andima.



Njezina je prva odluka na tom polju bila priznati venezuelskog oporbenog čelnika Juana Guaidoa za privremenog predsjednika Venezuele, što je učinilo pedesetak zemalja na čelu sa Sjedinjenim Državama.

Nova vlada je usto razriješila sve veleposlanike imenovane za Moralesova mandata, osim predstavnika u Peruu i u Svetoj Stolici. I venezuelski diplomati su vraćeni u njihovu zemlju.

“Naši postupci temelje se na bolivijskom ustavu. Ne vidimo zašto bismo morali na tri mjeseca, koliko će potrajati tranzicija, paralizirati zemlju”, dodala je i ustvrdila da je cilj da veze La Paza s drugim prijestolnicama “izgube svoj ideološki značaj”.

“Veza s Brazilom je bila prilično ograničena, podcijenjena. U interesu Bolivije je osnažiti veze, potaknuti međunarodnu suradnju i otvoriti tržišta sa Sjedinjenim Državama”, zaključila je.

Komentari