Na današnji dan prije deset godina Jadranka Kosor izbacila je Ivu Sanadera iz HDZ-a

“Prihvaćam odluku Predsjedništva stranke ukoliko je to za dobrobit HDZ-a”, izjavio je bivši premijer i počasni predsjednik HDZ-a Ivo Sanader na današnji dan prije točno deset godina.

Naime nakon neuspjelog puča u stranci i pokušaja povratka na čelo HDZ-a i onda i Vlade pokrenuo se postupak izbacivanja Sanadera iz HDZ-a. Cijeli dan tog mrzlog 4. siječnja trajale su konzultacije predsjednice HDZ-a i premijerke Jadranke Kosor s šefovima žuapnijskih organizacija HDZ-a, ministrima i saborskim zastupnicima.

Naime Kosor je htjela prije nego što objavi odluku o isključenju Sanadera, osigurati potporu što većeg broja članova Predsjedništva, šefova županijskih odbora stranke, i preobratiti što više Sanaderovih simpatizera koji su tek dan prije na izvanrednoj konferenciji za novinare stajali uz njega. Htjela je biti sigurna da Sanader nema dovoljan broj zastupnika uza sebe i da neće moći krenuti u rušenje Vlade. I uspjela je.

Sutra je novi dan

Kao na traci u Središnjici HDZ-a cijeli dan izmjenjivali su se državni i lokalni dužnosnici. Oko 14 sati do novinara je prvi put došla vijest kako je pala odluka o brisanju Ive Sanadera iz članstva HDZ-a.



Protiv Sanaderova brisanja iz stranke bili su Mario Zubović, Luka Bebić i Damir Polančec dok su ostali suzdržani Bianca Matković i Petar Selem. Svi ostali članovi Predsjedništva, njih 16, glasovalo je za brisanje Sanadera iz članstva.

Prema statutu HDZ-a počasni predsjednik uživa doživotnu funkciju, no Vladimir Šeks, kao i uvijek našao je način da zaobiđe statut HDZ-a i izbriše Sanadera iz članstva.

Izbacivanje svog donedavnog šefa, čovjeka koji ju je instalirao na mjesto predsjednice HDZ-a i ondašnje Vlade Kosor je komentirala riječima. “Sutra je novi dan, rekla bi Scarlet O’Hara”.

Deset godina poslije Sanader je nepravomoćno osuđen za ratno profiterstvo u aferi Hypo te u aferi INA-MOL, a pravomoćno u aferi Planinska za koju je dobio šest godina zatvora. Još se vode postupci oko afere Fimi media, a u aferi HEP-Dioki je oslobođen.

Komentari