MOŽETE BITI ZARAŽENI, ALI NE I BOLESNI? Objavljena studija koja objašnjava zašto će teško biti zaustaviti širenje zaraze koronavirusom

Dvadesetogodišnjakinja iz Wuhana, epicentra izbijanja zaraze, putovala je 675 kilometara sjeverno u Anyang gdje je zarazila pet rođaka, a da nikada sama nije pokazivala znakove infekcije, objavili su kineski znanstvenici u petak

Studija objavljena u Journal of American Medical association, nudi dokaze o tome kako se širi koronavirus i sugerira zašto bi moglo biti teško zaustaviti širenje zaraze.

“Znanstvenici su se pitali možete li biti zaraženu a ne bolesni? Odgovor je očigledno potvrdan”, rekao je dr. Villiam Schaffner, stručnjak za zarazne bolesti pri Vanderbilt University Medical Centre, koji nije uključen u studiju.

Kina je prijavila 75.567 slučajeva virusa poznatog kao COVID-19 Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, uključujući 2239 smrti. Virus se proširio na 26 zemalja i teritorija izvan kopnene Kine.



Istraživači su prijavili sporadične slučajeve širenja virusa preko osoba koje nisu pokazivale simptome.

No ova studija je drugačija jer su okolnosti usporedive s laboratorijskim pokusom, rekao je Schaffner. “Imate tu pacijenticu iz Wuhana gdje je virus, putuje na mjesto gdje virusa nema. Ostaje bez simptoma i zarazi nekoliko članova rodbine te je skupina liječnika odmah iskoristila trenutak i testirala svakoga”.

Prema izvješću dr. Meiyun Wang iz narodne bolnice sveučilišta Zhengzhou i kolega, žena je putovala iz Wuhana u Anyang 10. siječnja i posjetila nekoliko rođaka.

Kad su počinjali obolijevati, liječnici su izolirali ženu i testirali je na koronavirus. Prvotno je mlada žena bila negativna na koronavirus, no nakon toga testovi su joj bili pozitivni.

Svih pet rođaka dobilo je upalu pluća COVID-19, a mlada žena do 11. veljače još uvijek nije pokazivala simptome, njezin CT pluća bio je normalan, nije imala temperaturu niti želučane i dišne simptome poput kašlja ili boli u grlu.

Ključno je pitanje, rekao je Schaffner, kako često se događa ta vrsta prijenosa i u kojem trenutku zaražena osoba za vrijeme razdoblja bez simptoma ima pozitivan test na virus.

Epidemija se širi

Podsjetimo, koronavirus odnio je dvije žrtve u Italiji. Preminuo je 78-godišnji muškarac koji se u bolnici nalazio već deset dana zbog bolesti nepovezane sa smrtonosnim virusom. Druga žrtva je žena.

Prva žrtva koronavirusa u Italiji u bolnici je boravila deset dana zbog bolesti nepovezane sa smrtonosnim virusom.

Druga žrtva je žena. Broj zaraženih u Italiji narastao je s jutrošnjih 20 na 29. Svi su stanovnici regija Lombardije i Veneta.

U ITALIJI POTVRĐENA DRUGA SMRT OD KORONE Broj zaraženih smrtonosnim virusom rapidno raste

Hrvatska otvorila karantenu

Električar, jedan od šestero Hrvata koji je ‘zaglavio’ na kruzeru Diamond Princess koji je u japanskom gradu Yokohami bio stavljen u karantenu zbog koronavirusa, stigao je u subotu ujutro u Hrvatsku pod mjerama opreza i trenutno je u specijalnoj sobi za izolaciju u Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević u Zagrebu.

On je prvi Hrvat koji je smješten u karantenu u toj sobi, ali ondje je zasad isključivo iz preventivnih razloga, s obzirom da dosad nije pokazivao nikakve simptome zaraze. Kako doznajemo, u Sloveniju je po njega otišao pripremljeni tim s kolima Hitne pomoći, a kako je vidljivo na fotografijama, zdravstveni djelatnici bili su u bijelim zaštitnim odijelima.

Prvi od šestoro Hrvata s ukletog korona-kruzera vratio se u domovinu

Komentari