Milanović je jedini političar koji je osvojio sve ključne funkcije: predsjednik stranke, Vlade i države

Novoizabrani hrvatski predsjednik Zoran Milanović bio je predsjednik hrvatske Vlade u razdoblju od 2011. do siječnja 2016. te predsjednik SDP-a od 2007. do 2016. godine.

Rođen je 30. listopada 1966. u Zagrebu, gdje je proveo djetinjstvo i školovao se. Diplomirao je na zagrebačkom Pravnom fakultetu i bio dobitnik Rektorove nagrade.

Nakon studija zaposlio se kao pripravnik na Trgovačkom sudu u Zagrebu, a 1993. odlazi u Ministarstvo vanjskih poslova.

Kao pripadnik OESS-a 1994. odlazi u mirovnu misiju u tada ratom zahvaćeni Nagorno Karabah (Azerbejdžan), a 1996. imenovan je savjetnikom u hrvatskoj misiji u EU-u i NATO-u u Bruxellesu, gdje je 1998. završio poslijediplomski studij europskog i komparativnog prava te stekao titulu magistra.



Novi lider

Milanović 2004. stavlja na raspolaganje svoj mandat pomoćnika ministra vanjskih poslova i na poziv tadašnjeg predsjednika SDP-a Ivice Račana postaje član Izvršnog odbora SDP-a i međunarodni tajnik te stranke.

Nakon smrti Ivice Račana u travnju 2007. Milanović je na unutarstranačkim izborima izabran za predsjednika SDP-a u lipnju 2007., pobijedivši Željku AntunovićMilana Bandića i Tonina Piculu.

Na parlamentarnim izborima u studenom 2007. HDZ ponovno osvaja vlast a Milanović postaje vođa oporbe kao predsjednik SDP-a i kluba te stranke u Hrvatskom saboru.

U izbornoj 2011. SDP potpisuje koalicijski sporazum s HNS-om, IDS-om i HSU-om te kao Kukuriku koalicija 4. prosinca izlaze na izbore i osvajaju 80 mandata, odnosno natpolovičnu većinu u Saboru.

Povlačenje iz politike pa povratak

Nakon pada Vlade Tima Oreškovića vodio je na izborima Narodnu koaliciju, ali je izgubio, i tada je objavio da se povlači iz politike.

U studenome 2016. osnovao je konzultantsku tvrtku EuroAlba Advisory. Početkom ove godine u medijima je objavljeno da su ukupni prihodi tvrtke za 2018. iznosili 744.970 kuna, što je povećanje od 20-ak posto u odnosu na 2017., kada su prihodi iznosili 625 tisuća kuna. Ali iz financijskog izvještaja proizlazi kako bivši hrvatski premijer mjesečno prima tek malo više od tri tisuće kuna.

Prošle godine, u vrijeme predizborne kampanje, Milanović je ostao bez dva člana obitelji – umro mu je otac Stipe, a ubrzo i mlađi brat Krešimir, od posljedica bolesti.

Kandidaturu za predsjednika Republike objavio je u lipnju 2019. godine.

Zoran Milanović oženjen je Sanjom Musić-Milanović, doktoricom znanosti iz područja epidemiologije, a imaju sinove Antu Jakova i Marka.

Komentari