Ljubica Lukačić: Paketom zakona nastojalo se spriječiti daljnje širenje nasilja u obitelji, ali i pooštriti kazne za nasilne osobe

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

S prvim danom ove godine na snagu su stupile izmjene i dopune tri zakona – Zakona o Zaštiti od nasilja, Kaznenog zakona i Zakona o kaznenom postupku. Paketom tih zakona nastojalo se spriječiti daljnje širenje nasilja u obitelji, ali i pooštriti kazne za nasilne osobe.

Komentirajući te zakone, saborska zastupnica HDZ-a Ljubica Lukačić za portal Otvoreno.hr je istaknula kako je u ovom trenutku maksimalno učinjeno sve što je potrebno u pooštravanju kažnjavanja nasilnika.

“Govorilo se o tome da pooštravanje kažnjavanja bude prioritet i to se i učinilo. Nadalje, proširio se krug osoba na koji se zakon odnosi i, prema mom osobnom mišljenju, nadam se da će to doista dovesti do smanjenja nasilja u obitelji”, rekla je Ljubica Lukačić.

No, kako je naglasila, još je rano za donošenje bilo kakvih zaključaka, jer su Zakoni na snazi niti dva mjeseca i treba vidjeti kakve će rezultate polučiti. Pritom je izrazila uvjerenje da će primjena tri zakona doista dovesti do smanjenja nasilja u obitelji.



“Vjerujem da će se postići određeni rezultati, a to će omogućiti i kazneni postupak koji je od sada još brži”, istaknula je Ljubica Lukačić.

Više službenih osoba u centrima za socijalnu skrb

U javnosti se mnogo govorilo o tome da se zakonski proširi krug službenih osoba u centrima za socijalnu skrbu i ostalim takvim ustanovama kako se ne bi više dogodila tragedija poput one u Centru za socijalnu skrb u Đakovu, kada je korisnik toga Centra ubio dvoje službenika.

“Socijalni radnici su tražili da se proširi krug službenih osoba i to je učinjeno. Isto tako, proširit će se i krug ljudi zaposlenih u obrazovanju. To su bili krucijalni zahtjevi koje je ispoštovala ova Vlada”, istaknula je Ljubica Lukačić.

Na upit o tome kako to da još uvijek nemaju sve županije “sigurne kuće” te savjetovališta za žene koje su pretrpjele bilo kakav oblik nasilja, Ljubica Lukačić je odgovorila kako Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku čini sve da svaka županija ima savjetovalište, a povećava se i broj “sigurnih kuća”. Na taj se način omogućava svakoj ženi u potrebi da se skloni od nasilnika.

Svako nasilje u obitelji treba prijaviti

Ljubica Lukačić upozorila je na to da se nasilje doista i prijavi. “Nažalost, imamo mnogo nasilja u obitelji za koje nitko ne zna. Prije nekoliko godina uspjeli smo omogućiti osobama s invaliditetom SOS telefon, i to pri Zajednici saveza osoba s invaliditetom Hrvatske. U početku se na taj telefon nitko nije javljao, ali s vremenom se počelo javljati sve više žena s invaliditetom, ali i onih koje to nisu, i sve su one prijavljivale nasilje”, naglasila je Ljubica Lukačić.

Dodala je kako su se čak i neki muškarci javljali koji su trpjeli neki od oblika obiteljskog nasilja.

“Nevjerojatno je koliko osoba, posebice djevojčica i djevojaka trpi nasilje od ukućana. Na sreću, danas je toga sve manje, jer su se djevojčice, djevojke i žene s invaliditetom osnažile prijaviti nasilje”, zaključila je Ljubica Lukačić.

Komentari