Ljevica je uvjerena da dolazi njeno vrijeme, a na izbore izlaze u dva bloka

Na valu uspjeha zajedničkog kandidata za predsjednika države, ali i uspjeha na europskim izborima, ljevica je uvjerena kako stiže njezino vrijeme. I dok se pripremaju za parlamentarne izbore na jesen, izgledno je da će ići u dva bloka.

Postavlja se i pitanje, što ako ni jedna od dvije vodeće stranke ne bude u prilici sastaviti Vladu – koliko smo daleko od velike koalicije?

Jedno dobro i jedno loše iskustvo

Baš kao što su zajednički slavili u noći 5. siječnja, ljevica zbija redove pred još jedne izbore. Ali utrci za osvajanje parlamentarne vlasti kalkuliraju – nastupiti zajednički ili u dva bloka.

“Imali su dva iskustva. Dobro iz 2000. kada su zajedno nastupili SDP i HSLS te ‘četvorka’. Zadnja situacija bila je loša, a to su europski izbori. SDP je postigao rezultat, ali Amsterdamska koalicija nije, to je postigao IDS. A što ćemo ako sada u drugom bloku nema HSS-a i HSU-a”, kazao je politički analitičar Ivica Relković.



“S kim će SDP, ako ne s nama?”

Sada je već jasno kako u bloku koji predvodi Bernardićev SDP, nema mjesta za bivšeg SDP-ovca – šefa Demokrata Miranda Mrsića, jer Demokrate na Ibleru ne žele, barem ne prije izbora.

“S kim će SDP koalirati ako neće s nama? Zato su čudne poruke rukovodstva koje odmiče te stranke lijevog centra od sebe. Jasno da će u Saboru stranke lijevog centra koalirati s SDP-om i da je to zalog da se formira Vladu lijevog centra”, kazao je Mrsić.

Hoće li sasvim izgledan drugi blok činiti stranke Amsterdamske koalicije, ali bez HSS-a koji je čvrsto uz SDP? ‘Treba naći najbolji model. Je li to jedan ili dva bloka – svejedno, možda je nešto između. Smisao i cilj je da omogućimo pristojnu Vladu koja će vladati zemljom, a ne na ovaj način”, kazala je predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš.

“Ono što želim kazati je da se razgovara o svim opcijama, a IDS će dati sve u bilo kojoj varijanti da se ostvari pozitivan rezultat”, kazao je glavni tajnik IDS-a Giovanni Sponza.

Velika koalicija?

Da će SDP s partnerima predvoditi pobjedničku koaliciju i da će nakon izbora Davor Bernardić biti predsjednik Vlade, uvjereni su u SDP-u, u kojem su nesuglasice očito iza njih. “SDP je spreman i idemo po povjerenje građana”, kazao je jučer predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Dok veliku koaliciju s HDZ-om žestoko odbacuju. “Čujemo da govore da nismo u ratnom stanju. Ona ne dolazi zbog ratnog stanja nego zato što se ne može drugačije sastaviti Vladu. Da, ona je opcija na koju moramo računati da je moguća”, kaže Relković.

Svakoj stranci odnosno koaliciji, cilj je isti – osvojiti većinu od 76 saborskih mandata, no ta misija nikad nije bila lako ostvariva.

Komentari