LIGA PRVAKA Ništa od proljeća, Modri ispali iz Europe

Europska priča zagrebačkog Dinama završila je za ovu sezonu nakon što su “Modri” u susretu zadnjeg kola C skupine Lige prvaka na stadionu Maksimir izgubili od Manchester Cityja s 1-4, dok je Atalanta u Harkivu pobijedila Šahtar s 3-0, pa je Dinamo završio posljednji.

Dinamo je poveo u 10. minuti golom Danija Olma, no gosti su u nastavku susreta okrenuli rezultat s četiri pogotka, tri je zabio Brazilac Gabiel Jesus (34, 50, 54), a među strijelce se upisao i Phil Foden (84).

Modri su hrabro igrali u prvom poluvremenu

Dinamo je hrabro igrao u prvom poluvremenu, čak su i poveli te 24 minute bili u osmini finala Lige prvaka, no City, koji nije u Zagrebu postavio pričuvni sastav već skoro najjači, u drugom dijelu je zaigrao puno ozbiljnije i došao do pobjede.

Dinamo je prekinuo i niz od 34 utakmice bez poraza na stadionu Maksimir u svim natjecanjima, uz 29 pobjeda i pet remija. Posljednji poraz “Modri” su u svom dvorištu doživjeli od Young Boysa (1-2), 28. kolovoza prošle godine u uzvratnom susretu završne runde kvalifikacija za Ligu prvaka.



“Građani” su u posljednjih sedam susreta upisali samo dvije pobjede, a u Zagreb su doputovali nakon domaćeg poraza u gradskom derbiju od Manchester Uniteda (1-2) nakon čega su pali na treće mjesto ljestvice engleskog prvenstva s 14 bodova manje od lidera Liverpoola. Maksimir je doživio i rekord po gledateljima-protiv Šahtara ih se skupilo 28.386, protiv Atalante nešto malo preko 29.000, a malo manje od 30.000 gledatelja.

Oba trenera imala problema s izostancima

Oba trenera su uoči utakmice imali velikih problema s izostancima. Bjelica nije mogao računati na trojicu prvotimaca (Leovac, Perić, Theophile-Catherine), te trojicu koji su već duže vrijeme izvan stroja (Kulenović, Lešković, Andrić), dok njegov kolega na suparničkoj strani Pep Guardiola bio bez Aguera, Laportea, Sanea, Silve, Stonesa i Fernandinha.

Očekivalo se kako će španjolski stručnjak na teren poslati B sastav, no engleski prvak je započeo utakmicu s jakom postavom.Bjelica je najviše problema imao sa slaganjem obrane, a u zadnji red je postavio četvorku Stojanović, Dilaver, Ademi i Moubandje.

Dvoboj je počeo ranim golom Dinama u 10. minuti, a obrana Citya je matirana u dva poteza. Kadzior je nabacio s desne strane, a Olmo iz voleja u trku s pet metara zakucao loptu u mrežu. U 19. minuti City je uputio prvi udarac na vrata, pokušao je Gundogan s 20 metara, ali je Livaković spreman.

U 30. minuti pokušaj Oršića glavom brani Bravo, a u 34. minuti je engleski prvak izjednačio. U dugom napadu Citya čak dva igrača Dinama su ostali ležati, no Englezi nisu izbacili loptu, ubacio je Mahrez s desne strane, a potpuno sami Brazilac Jesus udarcem glavom s pet metara pogađa mrežu. S obzirom na rezultat utakmice u Harkivu, Dinamo je do tog gola, dakle 24 minute bio u osmini finala Lige prvaka. U zadnjim sekundama prvog dijela niti sudac, a niti VAR nije sankcionirao lakat Gojaka u lice Rodrija.

Već u samom početku drugog dijela Manchester City je stigao do vodstva. U 50. minuti City je izveo brzu i preciznu akciju, u kojoj se u njezinoj završnici minijaturom u petercu Jesus riješio Dilavera i pogodio suprotni kut vrata Livakovića.  U 54. minuti Jesus dolazi do “hat-tricka”, na ubačenu loptu Mendya s lijeve strane Livaković je bio prekratak, a 22-godišnji Brazilac je lako i po treći puta pogodio mrežu. Utakmica se potom bitno umrtvila, sve do 84. minute kada je na dodavanje Bernarda Silve zabio Phil Foden za 1-4.

Manchester City je na koncu osvojio prvo mjesto sa 14 bodova, Atalanta se probila na drugu poziciju sa sedam bodova, Šahtar je treći sa šest bodova, dok je Dinamo pao na posljednje mjesto s pet bodova.

DINAMO – CITY 1:4 Ništa od proljeća, Dinamo ispao iz Europe

Komentari