KOJA JE ULOGA MILORADA DODIKA? Šef delegacije EU u Sarajevu proziva zbog neriješenog ubojstva Davida Dragićevića

Šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler objavio je tekst u kojem kritizira rad pravosuđa Bosne i Hercegovine, aludirajući na slučajeve neriješenih ubojstava Davida Dragičevića u Banjoj Luci i Dženana Memića u Sarajevu.

Spomenuo je istraživanje koje pokazuje da pravosuđu Bosne i Hercegovine vjeruje samo 19 posto njenih građana. To je dramatični pad u usporedbi s rezultatima prethodnog istraživanja u kojemu je povjerenje pravosuđu iskazalo relativno skromnih, ali još uvijek značajnih 41 posto građana.

“Stanje u Bosni i Hercegovini zahtijeva neodložno i radikalno djelovanje… Vrijeme je za promjene”, poručio je austrijski diplomat.

Dodao je kako je sasvim razumno zaključiti da je drastični pad povjerenja u neke od ključnih institucija države povezan sa slučajevima “neriješenih ubojstava, pojačanog nasilja nad novinarima i nametnutih ograničenja za javna okupljanja”.



Zabranjen prosvjed

Sattler nije nikoga izravno prozvao, no očevidno je da je aludirao na ubojstva mladića Davida Dragičevića u Banjoj Luci iz 2018. te Dženana Memića iz Sarajeva, koji je smrtno stradao još 2016., kao i na činjenicu da je policija Republike Srpske još od kraja prošle godine de facto nametnula zabranu svakog okupljanja na središnjem trgu u Banjoj Luci nastojeći na taj način ugušiti prosvjedni pokret nastao na valu nezadovoljstva zbog “slučaja Dragičević”.

Istraga o smrti Davida Dragičevića bez rezultata traje od ožujka 2018., dok je smrt Dženana Memića dočekala sudski proces u kojemu tužiteljstvo tvrdi kako je on stradao u prometnoj nesreći, dok članovi obitelji drže da je ubijen, a da ubojicu njegovi moćni pokrovitelji pokušavaju zaštiti.

Sattler je konstatirao kako je nedopustivo da mjesecima i godinama različite institucije prebacuju odgovornost s jednih na druge zbog brojnih neriješenih kriminalnih slučajeva.

“Tužiteljstva se skrivaju iza policije, suci iza tužiteljstava, političari upiru prstom u pravosuđe, a neki akteri se čak kriju iza EU-a. Ovo je tipična igra međusobnih optuživanja od kojih je građanima muka”, napisao je Sattler.

Komentari