Juričan se žalio DIP-u jer se predsjednica oglušila na njegov zahtjev da posjeti Pantovčak

Zeljko Puhovski / CROPIX

Predsjednički kandidat Dario Juričan potužio se Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) se Ured predsjednice oglušio na njegov zahtjev za obilaskom ureda državnog poglavara koji se nalazi na Pantovčaku u Zagrebu.

Juričan je poručio da se kao službeni kandidat za predsjednika nema kome žaliti osim DIP-u obzirom je DIP prema Zakonu o izboru Predsjednika Republike Hrvatske dužan brinuti za zakonitu pripremu i provedbu izbora.

‘U konkretnom slučaju radi se o pitanju zaštite ravnopravnosti kandidata, odnosno ispravljanje neravnopravnog položaja kandidata. Smatram da kao potencijalni predsjednik imam pravo, štoviše dužnost, upoznati buduću lokaciju mog stolovanja. Kao kandidatu mi se ograničava pristup za razliku od predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović’, smatra Juričan.

Ovim odnosom umanjuje se ravnopravnost kandidata

U priopćenju koje je odaslao javnosti navodi da se ovakvim odnosom umanjuje ravnopravnost pri izboru za Predsjednika RH, te se stvara subjektivni i neracionalni dojam da je ta lokacija za njega kao potencijalnog predsjednika nedostupna i neostvariva.

Naglašava da je aktualna predsjednica u utrci za reizbor u prednosti ne samo u korištenju javnog novca u svrhu promidžbe njenih zadnjih singlova, već i u tome što uživa monopol na javne prostore Pantovčak.



‘Kako bi mogao što kvalitetnije započeti provođenje svog programa potrebno je da se kvalitetno upoznam s prostorom i stanjem u kojem se on nalazi. Postoji opravdana bojazan mog biračkog tijela da je prostor Ureda devastiran jer je tamo navodno tulumario Zdravko Mamić, a to može značiti i da je došlo do krša i loma’, navodi predsjednički kandidat.

Kaže i da su nedavno su objavljene i fotografije kako je tamo boravio i gradonačelnik Milan Bandić.

‘Ne znam prirodu njegovog posjeta, ne znam je li tamo pio, je li mu se pjevalo, ali taj gospodin kad se napije radi štetu i prema zapisniku policajca Krešimira Mišića iz 2002. čak bježi od policije. Osoba koja na svojim leđima nosi višebrojne USKOK-ove optužnice imao je više prilike posjetiti Pantovčak od mene kao predsjedničkog kandidata i to smatram nepravdom koju DIP ima dužnost ispraviti’, zaključuje Juričan.

Komentari