Jordanski kralj Abdulah II upozorio kako situacija na Bliskom istoku postaje sve opasnija

youtube/screenshot

Jordanski kralj Abdulah II. u srijedu je upozorio Europski parlament kako mirniji svijet nije moguć bez mira na Bliskom istoku, no kako je takav scenarij sve dalji zbog krize u Iranu i Iraku, situacije u Libiji i potencijalnog napuštanja rješenja s dvije države za Palestinu i Izrael.

Jordanski kralj, kojeg neki smatraju najutjecajnijim muslimanskim čelnikom na svijetu, na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu poručio je kako “mirniji svijet nije moguć bez stabilnog Bliskog istoka, a da stabilni Bliski istok nije moguć bez mira između Palestinaca i Izraelaca”, što je popraćeno pljeskom iz redova svih političkih grupacija.

“Što će se dogoditi ako svijet odustane od rješenja s dvije države”, upitao je Abdulah II. koji se smatra 41. po po redu potomkom proroka Muhameda.

Riječ je o rješenju koje su dugo zagovarale svjetske sile, a predviđa neovisnu palestinsku državu uz Izrael na Zapadnoj obali, u istočnom Jeruzalemu i Gazi.



“Zagovornici jedne države danas govore o nezamislivom – jednoj državi sa strukturalnim nejednakostima i Palestincima kao građanima drugog reda”, kazao je jordanski kralj koji je već bio gost Europskog parlamenta u četiri navrata.

Jordan je važan partner EU-a na svjetskoj, regionalnoj i bilateralnoj razini, posebice zbog svoje uloge održavanja stabilnosti u regiji i zagovaranja međureligijskog dijaloga na Bliskom istoku.

“Prije pet godina sam stajao u ovom domu i govorio o opasnostima ako ne napredujemo po pitanju mira. Sada moram reći da su opasnosti narasle. Ilegalno naseljavanje se nastavlja, kao i nasilje i ignoriranje međunarodnog prava”, rekao je o situaciji u Izraelu i Palestini.

Govoreći i o nedavnoj eskalaciji sukoba između Irana i SAD-a nakon ubojstva moćnog iranskog generala Kasema Sulejmanija, Abdulah II. je pitao EP “što će se dogoditi ako se idući put neka od strana ne suzdrži” i dođe do masovne eskalacije koja bi ugrozila cijelu regiju i cjelokupnu svjetsku ekonomiju.

Osvrnuo se i na Irak, podsjetivši da je ta država dom 12 posto dokazanih rezervi nafte, ali i dom 40 milijuna ljudi koji desetljećima pate zbog ratova, sankcija, sektaških sukoba i terorizma.

“Danas njihova budućnost ovisi o krhkom miru”, rekao je kralj koji svoju državu na službenim stranicama naziva “mirnom kućom u problematičnoj četvrti”.

Naglasio je i da je Sirija i dalje “talac globalnih rivaliteta” i da ona “više nije tema novinskih članaka, a patnja tamošnjeg naroda daleko od očiju”, no da je sirijska kriza daleko od svog završetka.

“Posljednjih mjeseci u Siriji je iz svojih domova izbjeglo pola milijuna ljudi. Želi li itko u ovom dom još jednu izbjegličku krizu?”, upitao je parlamentarce u svom govoru održanog na engleskom jeziku.

Svoj osvrt na mnogobrojne krize koje okružuju njegovu državu završio je s Libijom, upozorivši da postoji mogućnost da ona postane nova Sirija, “samo bliža kontinentu koju nazivate domom”.

“Što i ako arapske vlade ne uspiju stvoriti 60 milijuna radnih mjesta koja će naši mladi trebati u narednim godinama? Hoće li taj neuspjeh stvoriti plodno tlo za regrutaciju ekstremističkih skupina?”, pitao je Abdullah II.

“Danas je teško biti strpljiv u svijetu koji ne usporava. No više nego ikada nam treba strpljiva politika. Svi imamo odgovornost dugoročno štititi ljude”, zaključio je jordanski kralj svoj kratki govor u Strasbourgu.

Zastupnici u Europskom parlamentu su na plenarnoj sjednici u utorak raspravljali o stanju u Iraku, Iranu i Libiji i pozvali EU da pomogne spriječiti eskalaciju napetosti.

Komentari