Jerković: Marić, koji je došao u ministarsku fotelju iz sustava koji je sinonim za porezne prijevare, izvlačenje novca, kriminal i zlouoporabu, viče-držite lopova

“Kada je Vlada RH prvi puta pustila u javnu raspravu Zakon o doprinosima, kojim propisuje minimalnu osnovicu za doprinose za direktore i članove društva, rekao sam da će takav zakon, ako bude usvojen, biti jedan od najštetnijih zakona ikad donesenih u Hrvatskoj”, kaže za Otvoreno.hr Vedran Jerković bivši vaterpolski reprezentativac, poduzetnik i bivši bivši voditelj Savjeta za gospodarstvo, financije i poduzetništvo MOST NL.

S Vedranom Jerkovićem razgovarali smo oko Zakona o doprinosima Zdravka Marića koji je u siječnju 2019. stupio na snagu.

Podsjetimo, izmjene Zakona o doprinosima koje su na snagu stupile početkom godine posebice su pogodile poduzetnike početnike te žene u poduzetništvu, a zbog toga nas u veljači 2020. očekuje val zatvaranja poduzeća.

Vlada prisiljava građane da tvrtku osnuju van Hrvatske

“Ova Vlada ne potiče poduzetništvo, doslovno ubija svakog mikro i malog poduzetnika, a poduzetnika početnika prisiljava da tvrtku osnuje izvan RH. Zar je toliki problem pogledati što i kako rade druge države, na koji način potiču svoje poduzetnike?”, pita Jerković.



Naglašava kako upravo mikro i mala poduzeća, od ukupnog broja novootvorenih radnih mjesta u EU, sudjeluju s 84 posto.

“Dakle ona prema kojima naša vlada imam najmanje sluha. Priče o poreznom rasterećenju neka ministar Marić i premijer Plenković pričaju nekom drugom. Jer ako je to zaista tako kako navode, pitam ih ovim putem zašto se udio poreznih prihoda opće države u BDP-u ne smanjuje? Naprotiv, u 2018. godini je bio veći za 0.4 postotna boda nego 2016. godine, dakle 20 posto naspram 20.4 posto”, kaže Jerković. 

“Tko su i što su poduzetnici za ovu državu? Usudio bih se reći, najobičniji kmetovi i roblje”, kaže Vedran Jerković. 

Jerković dodaje kako ministar financija uopće ne razumije kako funkcionira tržišna ekonomija i koje su njezine zakonitosti.

“S obzirom iz kojeg je sustava došao u ministarsku fotelju, ništa čudno. 97.5 posto trgovačkih društava u RH otpada na mikro i malo poduzetništvo i sada ih sve treba kazniti po socijalističkom principu svima jednako, zbog nekolicine zlorabitelja. Ukoliko takvi i postoje, onda ova vlada pokazuje svu svoju nemoć da se državne institucije, kojima upravljaju njihovi kadrovi, obračunaju sa istima”, kaže Jerković. 

Naš sugovornik se pita koliko iskustva u poduzetništvu, pogotovo u pokretanju poslovanja, ima osoba kojoj uopće padne na pamet predlagati ovako nešto?

Damjan Tadić/Cropix

Država se ponaša kao mafijaš, prvo navuče, a onda uzme 

“Svaki početnik u prve tri godine poslovanja je presretan ako će uopće poslovati sa nulom i neće propasti. Ovim zakonom poduzetniku je iste sekunde, čim je otvorio tvrtku, ova vlada napravila trošak od 24.000 kuna koliki je godišnji iznos za doprinose po novom zakonu. Nadalje, ovim putem želim ministra financija pitati, koji je uopće smisao d.o.o. ili j.d.o.o. ? Kada temeljni kapital od 20.000 kn više nije dovoljan za isplatiti doprinose u godini dana. Što sada znači moći otvoriti j.d.o.o. za 100 eura ukupnog troška kada si iste sekunde državi dužan 24.000 kuna? Poticaji za samozapošljavanje? Pa ovo bi slobodno mogao usporediti sa klasičnom mafijaškom navlakušom. Prvo vam pričamo priču o 55.000 kuna poticaja za samozapošljavanje, a onda kad se stvori kritična masa naivaca, ćemo vam odmah uzeti 24.000”, rezigniran je Jerković.

Jerković podjeća i na ministrovu, po našem sugovorniku, bahatu izjavu “da si neto plaću ne moramo isplatiti, ali doprinose države moramo”. 

“Upravo je ovoj rečenici izgovoren sukus cijele priče tko su i što su poduzetnici za ovu državu. Usudio bih se reći, najobičniji kmetovi i roblje”, smatra Jerković. 

Nije pitanje hoće li mikro i mali poduzetnik doći u poslovne poteškoće u Hrvatskoj, već kada će doći

Jerković podsjeća i na još jedan nonsens ministra naime, njegovo obrušavanje na tvrtke bez zaposlenih.

“Ponajprije radi se o tome da je 70 posto takvih tvrtki u blokadi dužoj od 120 dana zbog nepodmirenih obaveza. Kad bi ministar barem malo vremena proveo u realnosti života i koristio Google, onda bi saznao da u EU čak 59 posto subjekata malog gospodarstva posluje bez ijednog zaposlenog. U Češkoj, Nizozemskoj, Malti, Francuskoj, Belgiji i Poljskoj bez zaposlenih je više od 70 posto takvih tvrtki. Zanimljivo, ostvaruju milijarde eura dobiti. Takve tvrtke mogu biti sumnjive samo onima čiji se mentalni sklopovi nalaze u dalekoj prošlosti kad je u pitanju tržišna ekonomija”, kaže Jerković.

Zanimljivo kako ministra ne zanima to što su u Hrvatskoj takve tvrtke većinom u blokadi.

“Poslovati i biti bez blokade u državi s ovakvom poreznom presijom, jednim od najkompleksnijih poreznih sustava na svijetu (12.mjesto u svijetu), ovako tromim, glomaznim i neučinkovitim državnim aparatom, kao i suludim zakonima poput ovog, ravno je čudu. Nije pitanje hoće li mikro i mali poduzetnik doći u poslovne poteškoće u Hrvatskoj, već kada će doći. Zato objave razno raznih lista srama iz Porezne uprave ne pokazuju da imamo posla sa zlorabiteljima, već da ova država ima ozbiljan problem sa zakonodavnim okvirom, poreznim sustavom i odnosom prema poduzetništvu”, smatra Jerković. 

“Dizati porezno opterećenje, a paralelno prodavati PR priču o rasterećenju je dobro prokušani recept. Zanimljivo je samo kako ministar Marić, koji je došao u ministarsku fotelju iz sustava koji je sinonim za porezne prijevare, izvlačenje novca, kriminal i zlouoporabu, viče-držite lopova”, kaže Jerković. 

Dvije jako štetne odredbe koje proizlaze iz ovog suludog zakona

Naš sugovrnik podsjetio je i na to da je de facto ukinuta prijava na nepuno radno vrijeme. 

“Bez obzira na prijavljeno radno vrijeme, doprinosi obračunavaju po punom radnom vremenu. Pa ne prijavljuje se netko na pola radnog vremena ili na par sati dnevno zato što je lopov i zlorabitelj, nego zato što u počecima poslovanja nema posla za puno radno vrijeme. Da ne govorim koliko je ova odredba diskriminatorna prema ženama. Pogotovo prema majkama s malom djecom koje rade od doma”, kaže.

Podjeća i na to da ukoliko je direktor zaposlen kod drugog poslodavca kod kojega nije direktor ili član uprave, i pri tome je u potpunosti osiguran ali na manji iznos od 5.213 kn bruto, razliku do tog iznosa će dobivati godišnje po rješenju Porezne uprave i biti obavezan plaćati je osobno kao fizička osoba.

“Dakle ovo je toliko nevjerojatno na više razina jer prvi puta jedna kategorija ljudi postaje obvezna osobno nadoplaćivati doprinose, iako je temeljem svog radnog odnosa u potpunosti osigurana!? Također, to je u suprotnosti sa Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju i diskriminira osobe koje su u upravama trgovačkih društava jer postaju jedine osobe koje su obvezne neposredno plaćati zdravstveno osiguranje”, kaže Jerković. 

Dodaje kako ga uopće ne čude podaci koje je objavila inicijativa “Dajte nam da radimo”, koliko će se tvrtki zatvoriti tijekom iduće godine, kolike će svoje sjedište prebaciti negdje drugdje, a koliko ih se uopće neće otvoriti u Hrvatskoj.

Tatjana Korceba-Huić: Pravi val zatvaranja trgovačkih društava očekujemo sljedeće godine, doći će do ovrha, ugrožavanja egzistencije

“Pogotovo u svijetlu činjenice da geografski bliska nam Austrija od 1.7.2020. godine ukida sva ograničenja po pitanju rada u toj zemlji. Naravno da našu vladu to nimalo ne zabrinjava. Dizati porezno opterećenje, a paralelno prodavati PR priču o rasterećenju je dobro prokušani recept. Zanimljivo je samo kako ministar Marić, koji je došao u ministarsku fotelju iz sustava koji je sinonim za porezne prijevare, izvlačenje novca, kriminal i zlouoporabu, viče – držite lopova!”, rekao je za Otvoreno.hr Vedran Jerković

 

Komentari