Kolinda s Bandićem, Milanović s Glavašem; Hoće li ih takva podrška doći glave?

Hoće li potpis smrti Branimira Glavaša i pjevanje na proslavi rođendana Milana Bandića ugroziti kampanju Zoranu Milanoviću i Kolindi Grabar-Kitarović

Početak prikupljanja potpisa podrške za kandidaturu za predsjedničku kampanju nije prošao bez iznenađenja. Uz uobičajen folklor i gužvu te jedan verbalni napad na novinare od strane volontera Mislava Kolakušića sve je prošlo kao i što treba proći. Uglednici, zastupnici i javne osobe prodefilirali su gradskim trgovima na kojima se skupljaju potpisi, fotografirali su se fotografirali su se sa svojim kandidatima te im dali podršku u predstojećim izborima.

Tako su trenutnoj predsjednici Republike Kolindi Grabar Kitarović na zagrebačkom Cvjetnom trgu podršku došli dati brojni ministri i visoki dužnosnici HDZ-a, a premijer Andrej Plenković tom prilikom izjavio je da ona ima najbolji program i iskustvo za razliku od konkurenata.

Predsjednica nakon pjesme nije gubila san

I sama predsjednica posjetila je štand na Cvjetnom trgu gdje se prikupljaju potpisi potpore njenoj predsjedničkoj kandidaturi. Aktualna predsjednica i HDZ-ova kandidatkinja družila se s građanima i nije davala izjave za medije. No to nije ni čudno. Mediji bi je sigurno pitali o njenom performansu ala Ava Karabatić kojim je obradovala gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića.



Naime noć prije, predsjednica je u maniri gore spomenute starlete gradonačelniku na engleskom jeziku zapjevala pjesmicu Sretan rođendan i poklonila mu tortu uljepšanu s njegovom i njenom fotografijom. Iako je njen postupak bio je najprizemnije, najgrublje i najogavnije degradiranje institucije predsjednika Republike Hrvatske i same Hrvatske kao države, predsjednica oko toga sigurno nije gubila san. Nažalost.

Za pjevanje čestitke Bandiću Kolinda Grabar-Kitarović našla je u ljubavi prema Hercegovini, Bosni i Hrvatima iz BiH. Kao da osoba s toliko uskočkih prijava uopće može predstavljati narod iz Bosne i Hercegovine. 

Odavno je u Hrvatskoj politici nestao čak i privid pristojnosti. A uostalom što predsjednicu briga. Kako se HDZ-ovci vole hvaliti, oni imaju cijelu vojsku glasača koji će na predsjedničkim izborima zaokružiti njihovog kandidata, pa što onda ako je pjevala političaru na kojeg se lijepe afere i sudski procesi kao ‘perje na katran’. Njezin performans a i odsustvo bilo kakvog srama pokazatelj je kako ovom zemljom vlada najbeskrupuloznija politička mafija zbog koje ljudi gube svaku nadu, napuštaju ju sa svojim obiteljima i više se ne vraćaju.

Glavaš podsjetio na davnu ljubav između njega i Milanovića

Nije bilo bolje ni s druge strane. U jednostavnoj operaciji i s dvije-tri izjave medijima Branimir Glavaš podsjetio nas je na stare dane i postupke Zorana Milanovića koje smo skoro i zaboravili. I to posebno na one postupke na one koje su zaboravili birači ljevice čiji politički predstavnici zbog općeg nereda u vlastitim redovima i zbog katastrofalne kadrovske politike nisu mogli pronaći kandidata koji bi im pružio realnu nadu da mogu pobijediti i na jednim izborima od 2011 godine, pa su ostali osuđeni na Zorana Milanovića koji se morao povući iz ‘bogate poslovne karijere’ kako bi vratio zemlju u ‘normalu’.

Birači ljevice mogli su se podsjetiti, unatoč tome što se Milanović ogradio od Glavaševe adoracije, na listopad 2015. godine kada je se tadašnji predsjednik SDP-a i nesuđeni premijer Zoran Milanović kalkulirao s Glavašem kao mogućim koalicijskim partnerom. Milanoviću tada nije smetalo postrojavanje Glavaševe ‘Sokolske garde’ u crnim košuljama ispred Sabora Republike Hrvatske.

Na žalost nikada nismo dobili punu potvrdu Milanovićevog političkog bezobrazluka. Vladu su, naime, tada dogovorili HDZ i Most. Međutim, nakon Milanovićevog ekshibicionizma s ‘djedom ustašom’, ‘mamom lekarkom’ te dodvoravanja desnici, postalo je jasno da nikada više neće doći u poziciju da razmišlja o eventualnim koalicijskim partnerima. No, lijepo je podsjetiti se na dane kada nije sve bilo tako ‘Normalno’.

Hoće li zbog toga izgubiti glasove?

Hoće li Kolinda Grabar-Kitarović izgubiti koji glas zbog pjevanja pjesmuljaka? Sigurno hoće, bar od onih koji žele da predsjednik bude predsjednik. I dok slavljene zgoditaka reprezentacije smeta samo lijevim intelektualnim snobovima kojima su prodavačice u trgovini građani drugog reda, većini je to bilo simpatično. Pjevati rođendanske pjesme višestrukom optuženiku pred hrvatskim sudovima zbog korupcije i nepotizma, dok najavljuješ borbu protiv istog, nije nikome simpatično. Osim najvjernijih HDZ-ovih ‘vojnika’ teško je očekivati da će joj itko tko drži do svoje zemlje nakon tog ispada dati svoj glas.

S druge strane, Milanović bi također mogao izgubiti brojne glasove onih kojima ne odgovara predsjednik koji je spreman radi vlastite političke guzice koalirati s osobama koji su na sudu zbog ratnih zločina.

Komentari