IZBORNE PROJEKCIJE HDZ-A NE NUDE PUNO RAZLOGA ZA OPTIMIZAM Grabar-Kitarović od gubitka izbora dijeli tek 17 tisuća glasova

Nakon kratke Novogodišnje okrepe, izborna utrka se nastavlja i polako ulazi u svoje finale. Drugi krug predsjedničkih izbora održava se u nedjelju 5. siječnja i ako je suditi prema reakcijama predsjedničkih kandidata Zorana Milanovića i Kolinde Grabar-Kitarović, oba izborna strožera ozbiljno mobiliziraju stranačku vojsku.

Nakon što je bilo jasno kako je Kolinda Grabar-Kitarović u prvom krugu predsjedničkih izbora osvojila manje glasova od njezinog protukandidata Zorana Milanovića, zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić je uključen u izborni stožer HDZ-a po hitnom postupku, kao kordinator na terenu za Hrvatsku, ali i za Bosnu i Hercegovinu gdje će se pristupiti mobilizaciji prema već uhodanom modelu, “autobusa”.

Problematične projekcije

Sudeći prema izvorima iz HDZ-a, njhove projekcije za drugi krug predviđaju manju izlaznost birača na birališta nego 2015. godine i to za nešto više od jedan posto, dok prema istoj projekciji predviđanja govore kako će Kolinda Grabar-Kitarović dobiti oko 30 000 glasova manje nego u drugom krugu predsjedničkih izbora 2015. godine.



Upravo zato je  Bosna i Hercegovina je u fokusu HDZ-ovog izbornog stožera i Miljana Brkića, gdje će se voditi računa kako kako bi što veći broj birača izašao na birališta. No iako HDZ možda drži Bosnu i Hercegovinu, bez potpune mobilizacije desnih i desno-centrističkih glasača HDZ-ov stožer se nalazi u problemu, jer da bi Kolinda Grabar-Kitarović osvojila izbore potrebno joj je nešto više od milijun glasova ne računajući Bosnu i Hercegovinu.

Užarili su se svi komunikacijski kanali između središnjce HDZ-a i županijskih organizacije, kao i županijskih izbornih stožera, a uz službene kanale i dalje su u upotrebi i Whatsapp grupe i to iste one zbog kojih su neki izletili iz stranke.

Discipliniranost glasača

Svjestan je ovog HDZ-ovog problema i Zoran Milanović koji koristi svaku priliku kako bi ukazao na Kolindinu “pravu i krivu Hrvatsku” znajući kako su do jučer Škorini glasači za HDZ bili “kriva Hrvatska”, a sada nakon što je Miroslav Škoro zaprijetio s njih gotovo 25 posto, nekako ipak i oni postaju dio “prave Hrvatske”.

Zoranu Milanoviću problem stvara samo vrijeme održavanja izbora jer je svjestan kako velik broj hrvatskih građana, već je ili će do nedjelje biti na skijanju, a time će i značajan broj upravo njegovih glasača u nedjelju biti izvan zemlje. Tako da će vrlo važnu ulogu odigrati i sama discipliniranost jednih i drugih glasača. Tu bi HDZ mogao pronaći svoju malu prednost.

No Miroslav Škoro je sa svojih 450 000 glasova u prvom krugu predsjedničkih izbora bacio HDZ u nervozu, jer velik dio Škorinih glasača pripada desnici i desnom centru. HDZ pokušava pronaći način kako zagrabiti u taj Škorin bazen, jer bez tih glasova Kolinda Grabar-Kitarović nema šansu osvojiti izbore. Dakle Brkić do nedjelje mora ponaći način kako ponovo pod jednu kapu staviti vjerne i odmetnute , odnosno Škorine birače HDZ-a.

Rezultat od preko 450 000 osvojenih glasova Miroslava Škore je više nego jasna poruka.

Pitanje je koliko su je u HDZ-u dobro razumjeli.

Komentari