Ivo Josipović: Mislim da su građani dobro izabrali

Bivši predsjednik Republike Ivo Josipović poručio je u nedjelju kako smatra da su građani dobro izabrali odabravši u drugome krugu predsjedničkih izbora kandidata SDP-a Zorana Milanovića.

“Mislim da su građani dobro izabrali, rezultati jesu privremeni, ali se ne očekuje promjena konačnog rezultata. Iskoristio bih priliku i čestitao Zoranu Milanoviću, novom predsjedniku, na pobjedi”, izjavio je Josipović.

Vjeruje kako će Milanović biti “najbolji mogući predsjednik”.

“Treba gledati širi društveni kontekst i prepoznati da su do sada predsjednički izbori u velikoj mjeri određivali i političku budućnost zemlje”, naglasio je Josipović.



Podsjetio je na predsjedničke izbore 2011., kada je on pobijedio, a nakon čega je uslijedila pobjeda i SDP-ove koalicije na parlamentarnim izborima. Isto tako je naglasio da kada je izgubio od Kolinde Grabar-Kitarović 2014., nakon toga je HDZ-ova koalicija došla na vlast.

“Mogu se samo ponadati da su i ovi izbori predznak za ono što će se dogoditi na parlamentarnim izborima”, kazao je Josipović.

Na pitanje o previranjima koja su se pojavila u HDZ-u uslijed izbornog poraza kaže kako je “HDZ bio i jest loš”.

“Istaknuo bih i da je predsjednica loše odigrala svoju ulogu, kako se ponašala u zadnje vrijeme, i prije kampanje, nedostojno i u velikoj mjeri je degradacija predsjedničke funkcije. Mislim da su to građani prepoznali i da je to bio motiv zbog kojeg su okrenuli svoj glas prema kandidatu ljevice”, objasnio je Josipović.

Glasači dijaspore najviše su svojih glasova dali Grabar-Kitarović, najveću prednost imala je u susjednoj BiH.

“Znamo da su glasači u BiH skloni HDZ-u i njegovim kandidatima, otvaraju se uvijek pitanja trebaju li oni koji ne žive ovdje i ne plaćaju porez sudjelovati u ovim izborima ili ne, to je jedna vrlo ozbiljna politička tema, ima ozbiljnih razloga za i protiv. Ove godine sasvim sigurno neće utjecati na konačan rezultat”, ustvrdio je Josipović.

Vjeruje kako će Milanović na Pantovčaku posložiti kvalitetnu savjetničku ekipu i krenuti na posao. “Ima dosta toga što se treba ispraviti”, dodao je.

Josipović također smatra da će novi predsjednik Milanović dobro funkcionirati s premijerom Andrejem Plenkovićem.

“Funkcionirala je i moja s gospođom Kosor. Riječ je o iskusnim i odgovornim političarima, ne vjerujem da će se njihove zadaće svesti na međusobno podmetanje nogu. Radit će zajedno ono što mogu i morat će raditi kompromise, što je dobro”, zaključio je Josipović.

Komentari