Italija uvodi porez na digitalne tvrtke, unatoč protivljenju Donalda Trumpa

Bijela kuća

Italija namjerava ostvariti svoj plan o uvođenju novog poreza digitalnim tvrtkama, uključujući američke tehnološke divove, usprkos prijetnjama o odmazdi koje dolaze iz Washingtona, izjavio je u petka zamjenik ministra gospodarstva Antonio Misiani.

Italija će uvesti porez od tri posto iduće godine na određene internetske transakcije velikih digitalnih kompanija, poput Facebooka, Googlea i Amazona, navodi se u tekstu nacrta proračuna.

Washington je opetovano rekao da taj porez nepravedno pogađa američke tvrtke. Visoki američki dužnosnik kazao je da je predsjednik Donald Trump bio spreman zaprijetiti odmazdom na sastanku s talijanskim predsjednikom Sergiom Mattarellom prošli mjesec u Washingtonu.

“Sadašnji tekst nacrta proračuna je potvrđen. Ne planiramo ga mijenjati”, izjavio je Misiani.



Digitalne kompanije uglavnom plaćaju poreze u zemljama u kojima su registrirane. To smeta mnoge europske države koje vide poslovanje tih tvrtki kao udar na vlastiti proračun. U svakom slučaju, porez je zapravo udar na njihove građane ili tvrtke koji koriste usluge tih kompanija, bilo preko oglašavanja na facebooku i googleu ili na kupovini preko amazona.

U prosincu prošle godine ministarstvo financija procijenilo je godišnje prihode od novog poreza na nekih 600 milijuna eura.

Komentari