Iran objavio rezultate istrage nesreće, ukrajinski zrakoplov se zapalio prije pada

Zrakoplov Boeing 737 kompanije International Airlines koji se srušio u srijedu u Teheranu okrenuo se kako bi se vratio u zračnu luku nakon što je uočio “problem”, a zatim se zapalio, objavila je Organizacija za iransko civilno zrakoplovstvo (CAO) u prvom izvješću.

“Zrakoplov je nestao s radara u trenutku kada je dosegnuo visinu od 2400 metara. Pilot nije radijom prenio nikakvu poruku o neuobičajenim poteškoćama”, navodi CAO u prvom izvješću objavljenom na svojoj mrežnoj stranici noću na četvrtak.

“Očevici su rekli da (…) da su vidjeli da se zrakoplov zapalio”,  navodi se u tekstu.

“Zrakoplov koji se prvotno kretao prema zapadu kako bi izašao iz zone zračne luke i  okrenuo se na desno nakon problema te usmjerio natrag u zračnu luku kada se srušio”, pri čemu je poginulo svih 176 putnika i članova posade, navodi CAO.



Organizacija navodi da su očevici požara osobe na tlu odnosno putnici u zrakoplovu koji se nalazio iznad Boeinga u trenutku početka drame.U izvješću CAO ne specificira kakav je to bio tehnički problem.

STRAVIČNA NESREĆA U padu zrakoplova poginula 82 Iranca, 63 Kanađana

Iz Teherana je poletio u 6,10 sati po mjesnom vremenu prema Kijevu, a nekoliko minuta poslije nestao je s radara, srušivši se nedaleko od grada.

Ukrajinsko veleposlanstvo u Iranu ranije je objavilo da se dogodio “kvar motora zbog tehničkih razloga” i isključilo je mogućnost terorističkog napada.

I prve procjene zapadnih obavještajnih službi, a riječ je o pet sigurnosnih izvora (tri američka, jedan europski i jedan kanadski) govore  da zrakoplov nije oboren projektilom, piše agencija Reuters.

U Kijevu ukrajisnki predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da vlada razmatra nekoliko uzroka nesreće.

Zrakoplov je proizveden 2016., i  kompanija ga je preuzela izravno od tvornice, a zadnje redovito tehničko održavanje prošao je dva dana prije nesreće 6. siječnja 2020., objavio je Ukraine International Airlines (UIA) na Facebooku, dodajući da je kompanija odlučila suspendirati letove do Teherana do daljnjega.

U Boingu 737 bilo je 82 Iranaca, 63 Kanađana, jedanaestero Ukrajinaca od kojih devetero članova posade, desetero Šveđana, četvero Afganistanaca, troje Nijemaca i troje Britanaca.

Komentari