Huić: Neki pretvaraju opravdani štrajk prosvjetara u politički prosvjed protiv Vlade

O porukama čelnika i predstavnika sindikata i današnjem prosvjedu organiziranom na središnjem zagrebačkom trgu razgovarali smo s nekadašnjim savjetnikom premijera Tihomira Oreškovića i osnivačem Udruge poreznih obveznika “Lipa” Davorom Huićem.

Podsjetimo, u ponedjeljak su članovi sindikata na Trgu bana Jelačića organizirali veliki prosvjed na kojem su ponovno zatražili povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto.

Sindikati su krenuli s jasnim zahtjevom, ali..

Huić napominje kako kod svakog velikog prosvjeda problem je taj da inicijalni zahtjev biva razvodnjen jer se kod velikih prosvjeda uvijek netko dolazi ili netko novi se priključi prosvjedu i onda donosi neke svoje zahtjeve.

“Tako je i s ovim prosvjedom prosvjetara koji je počeo s dosta jasnim zahtjevom oko podizanja koeficijenta u odnosu na ostale javne i državne službe”, kaže Huić i podsjeća kako su onda počeli i drugi zahtjevi od sindikata koji su podržali štrajk i prosvjed učitelja i nastavni.



“Tako su neki počeli tražiti povišicu za sve, a to je onih šest posto koje je Vlada već obećala dati tako da se postavlja pitanje zbog čega onda prosvjeduju budući da je ta ponuda već na stolu. Zatim imamo zahtjev za povećanjem plaće od čak 18 posto. Zatim možemo čuti i razne disonantne kritike onih koji smatraju da obrazovna reforma nije uspjela, da je rađena prebrzo, da se učitelji i nastavnici nisu uspjeli pripremiti”, kaže naš sugovornik.

Prosvjed učitelja i nastavnika pretvaraju u politički prosvjed protiv svega

Dodaje kako postoji i još jedan zahtjev koji je postao dosta glasan i agresivan te polako prosvjed učitelja pretvorio u napad na vladu.

“To je de facto zapravo politički prosvjed koji se priključio ovom štrajku učitelja i nastavnika s razno raznim udrugama, većim brojem lijevih aktivista i pojedinaca bliskih opoziciji i generalno lijevoj političkoj sceni koji je pokušao i pokušava od legitimnog traženja učitelja i nastavnika napraviti politički prosvjed protiv Vlade i njenih politika”, rekao je Davor Huić za Otvoreno.

Sanja Šprem: Ovo više nije štrajk za obrazovanje, ovo je borba za bolju Hrvatsku

Huić napominje kako je sa svim tim zahtjevima javnosti jako teško odrediti što su točno inicijalni zahtjevi sindikata učitelja i nastavnika i kamo sve to vodi, a izgleda kao da se generalno sve pretvara se u jedan veliki protest nezadovoljstva s Vladom.

Potrebna nam je reforma sustava

Osim reforme obrazovanja s kojom se Huić slaže da je potrebna, naš sugovornik inzistira da nam je potrebna reforma sustava koja bi se vodila prema radu i procjeni uspjeha svakog zaposlenog u obrazovnom sustavu.

“Mnogi relevantni pokazatelji kažu kako s našim obrazovanjem nešto ozbiljno ne valja i postavlja se pitanje je li dizanje koeficijenta i uvođenje kurikularne reforme jedini način kako će se riješiti svi problemi u školstvu“, kaže Huić koji smatra kako to nije rješenje.

Huić smatra kako nam treba jedna široka javna rasprava kakvo nam obrazovanje treba.

“No, sindikati se ne smiju odmaknuti od odgovornosti za cijeli taj proces, kao što sad jesu. Ne mogu oni jedino tražiti povišice i štrajkati a ne sudjelovati konstruktivno u tom procesu”, rekao je Davor Huić za Otvoreno.

Komentari