HONG KONG Prokineski čelnici nisu dali ustupke prosvjednicima, prosvjedi su nastavljeni

Protuvladini prosvjednici u Hong Kongu u srijedu su hodali kroz božićno urešene trgovačke centre uzvikujući protuvladine slogane te prisilivši jednu trgovinu da se ranije zatvori, a policija je ispalila suzavac kako bi raspršila gomilu okupljenu na susjednim ulicama.

Prosvjedi su tijekom blagdana postali još burniji, premda su ranije u prosincu bili uglavnom mirni nakon što su prodemokratski kandidati premoćno pobijedili na regionalnim izborima.

Hongkonški prokineski čelnici nisu dali ustupke prosvjednicima, unatoč priznavanju svojeg poraza na izborima u studenome.

“Sukobi su očekivani, nije bitno što je Božić”, rekao je Chan, 28-godišnji radnik u restoranu koji je bio dio mnoštva koja je razmjenjivalo uvrede s policijom ispred trgovačkog centra u okrugu Mong Kok.



“Razočaran sam time što vlada još uvijek nije odgovorila na bilo koji od naših zahtjeva. I dalje izlazimo, premda nemamo više nade”, rekao je Chan, koji je rekao samo svoje prezime.

Interventna policija patrolirala je pored mjesta okupljanja, dok su turisti i kupci noseći kape Djeda Božićnjaka ili rogove prolazili pored njih.

Nije bilo većih sukoba, a policija je u Mong Koku ispalila suzavac na okupljeno mnoštvo koje je uzvikivalo uvrede.

Komentari