HDZ-ovci NAPOKON IMAJU IZBOR Ili će ići u osvajanje vlasti ili se pripremiti za odlazak u oporbu

Uz Andreja Plenkovića i Mira Kovača, članovi HDZ-a moći će uskoro za predsjednika stranke birati i novog-starog kandidata za predsjednika. Riječ je o bivšem predsjedniku Tomislavu Karamarku koji je predsjedničku karijeru završio 2016. rušeći vlastitu Vladu.

Još jedan kandidat za predsjednika sigurno će pridonijet mrvljenju glasova u predizbornoj utrci, što ide na ruku aktualnom predsjedniku Andreju Plenkoviću.

Već odavno je postalo jasno kako je pakt Plenković- Brkić urodio plodom. Za sad taj pakt uspio je u HDZ-u stabilizirati veliki dio stranačkih nemira. Usprkos činjenici da smo u zori unutarstranačkih izbora na kojima je najavljena bratoubilačka borba trenutna situacija izgleda kako se smiruje.

Čak je i, na desnom krilu HDZ-a popularni vukovarski gradonačelnik Ivan Penava odlučio kako se neće kandidirati za predsjednika već je svoju podršku kao i Davor Ivo Stier dao Miru Kovaču.



Trijumvirat i slatke brige članova HDZ-a

Iako se često stavljaju jedan uz drugog iskusniji HDZ-ovci se smiju na mogućnost njihove suradnje. Tvrde kako se radi o osobama koje ne vjeruju u iskrenost izgovorene riječi onog drugoga. Njihov bi odnos jedino mogao biti onaj nenapadanja u najboljem slučaju. No pri tom se Davor Ivo Stier pokazao manje vlastoljubivim, ali i politički lukavijim od svojih kolega u ovom svojevrsnom trijumviratu. Naime Stier se, za sad kandidarao tek na mjesto potpredsjednika stranke, iako je bio prvi koji je najavio kandidaturu za predsjednika.

No HDZ je prevelika stranka i nažalost u ovom našem političkom sustavu prepletenom interesima, nepotizmom i rodijačkim kapitalizmom, da bi kandidat za predsjednika HDZ-a imao luksuz obraćati se jedino članovima HDZ-a, odnosno, budući predsjednik HDZ-a mora biti prihvatljiv velikom broju građana kako bi mogao biti onaj koji ce stranku dovesti na vlast.

Interes stranke je dolazak na vlast, a potom slijedi provedba ideja i politika. Kada se na dan izbora birači suoče s listićem na kojemu je izbor za premijera između Plenkovića i Davora Bernardića odluka će biti laka – Plenković. U slučaju ako budu morali zamisliti Tomislava Karamarka, odnosno Mira Kovača kao kandidata za premijera nasuprot Davoru Bernardiću, nameće se samo jedno rješenje. Rast podrške trećoj opciji, bila ona desna poput one Miroslava Škore ili liberalna poput one Daria Hrebaka. Takvom se logikom vodit će se i velika većina članova HDZ-a i ta će brojka rast.

Sigurno će biti dva kruga za predsjednika stranke

Jasna podrška županijskih organizacija i velikog broja gradskih te općinskih organizacija Andreju Plenkoviću, koja kao da je izronila iz komunističkih žurnala s kraja 80-ih godina prošlog stoljeća, ipak svjedoči o tome da vrh stranke, onaj koji preuzima svu odgovornost na izborima ipak vjeruje u sposobnost trenutnog predsjednika da ih ponovno dovede na vlast.

U ovoj situaciji čini se da je Miro Kovač jedini ozbiljni izazivač Plenkoviću. Sada je pitanje koliko je svjestan svoje unutarstranačke snage i može li ozbiljno zaprijetiti aktualnom predsjedniku stranke i Vlade. Iz tog razloga nisu jasne Karamarkove namjere. Naime, njegovom kandidaturom sigurno će doći do osipanja glasova na desnom dijelu stranke.

Međutim, naš sugovornik tumači kako će u HDZ-u, s obzirom na Karamarkovu kandidaturu sad posve sigurno biti dva izborna kruga za predsjednika stranke, tako da u drugome krugu neće biti rasipanja glasova na stranačkoj desnici, ako Karamarko ne prođe.

No ono što je sigurno pozitivno je to da je i napokon i HDZ dobio izbore na kojima će napokon moći birati između ravnopravnih kandidata i bez straha gledanja preko ramena zaokružiti svog odabranika.

Komentari