HDZ I ZDRAVKO MARIĆ ODLUČILI STATI PODZETNIŠTVU NA KRAJ Zbog novog pravilnika paušalci će napustiti Hrvatsku

Koji su paušalni obrtnici u poziciji da ih smatraju prikrivenim zaposlenicima, zbog čega se očekuju moguće i milijunske uplate poreza i doprinosa, utvrđivat će se u postupcima poreznog nadzora, na temelju zadnje novele Zakona o porezu na dohodak koji je stupio na snagu 1. siječnja.

PRONAŠLI SU NOVI NAČIN KAKO NAM UZETI NOVAC Kreće porezni nadzor prikrivenog rada

Nije to prvi udar na paušalne obrtnike i male poduzetnike, a ove nove mjere koje se uvode mogle bi ih zatući do kraja, a mlade i ambiciozne otjerati iz Hrvatske.



Kako smo već pisali Vlada je ponovno napravila ono na što mali poduzetnici i paušalni obrtnici već mjesecima upozoravaju. Uz Izmjene Zakona o doprinosima koje su na snagu stupile početkom godine, a koji su posebice pogodile poduzetnike početnike te žene u poduzetništvu Vlada se odlučila i dalje obračunavati s paušalnim obrtnicima i malim poduzetnicima subjektivnim i nedorečenim pravilnikom koji će mnoge natjerati da zatvore obrte ili ih presele u druge zemlje Europke unije.

 

U pokušaju suzbijanja zlouporabe statusa paušalnih obrta, umjesto da počupa korov, Ministarstvo financija namjerava nedorečenim zakonom i u konačnici subjektivnim zakonom spaliti cijelo polje.

Tatjana Korceba-Huić: Pravi val zatvaranja trgovačkih društava očekujemo sljedeće godine, doći će do ovrha, ugrožavanja egzistencije

Birokratski apsurdistan

Nedavnim izmjenama Općeg poreznog zakona, a zatim i  njegovim pratećim Pravilnikom pod isti kišobran stavilo se i paušalce-prikrivene radnike te paušalne ambiciozne obrtnike koji s više klijenata pokušavaju opstati na ovom ionako prereguliranom tržištu. Unatoč tomu što svoj posao obavljaju u vlastitom prostoru, s dvoje ili više klijenata u različitim omjerima i trajanjima poslovnog odnosa prema najavljenim kriterijima Pravilnika i oni su ti koji prikriveno nesamostalno rade.

Uzmimo primjer. Ako obrt trenutno posluje s dvije tvrtke, pa recimo s jednom ima dogovoren jednokratni projekt koji će se odraditi kroz duži vremenski period, u vrijednosti 6 tisuća eura, a tvrtka naručitelj projekta isplaćuje šest mjeseci zaredom po 1000 eura, kako koja faza projekta bude gotova. Moguće je da projekt propadne ili se odgodi. Istovremeno obrtnik radi s drugom, odnosno trećom tvrtkom. Međutim, prema novom prijedlogu Pravilnika, ovakav posao je prikriveni nesamostalni rad! Iako s tom tvrtkom, nakon završetka projekta, više ne postoji nikakav poslovni odnos. No Ministarstvo će razrezati porez kao da je bilo riječ o nesamostalnom radnom odnosu!

Birokratskim potezom pera tjeraju se mladi i ambiciozni članovi društva

Da situacija bude gora, mladi do 30. godine života koji su od Ministarstva rada i mirovinskog sustava ostvarili poticaje vrijedne i do 70.000 kuna, pa uz djelatnost odobrenu od strane Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta – konačno napravili svoje prve poduzetničke korake i otvorili obrt, sada su prijedlogom Ministarstva financija nokautirani na pod. Praktički na samom početku.

Hoće li neki postolarski obrtnik također biti u prikrivenom radnom odnosu ako sklopi s drugom tvrtkom ugovor o popravljanju 15 pari cipela za zaposlenike kroz iduća tri mjeseca?

Nitko se ne protivi uvođenju reda u sektoru. Prikriveni radni odnos naravno nije uredu, međutim ovdje se radi o tome da je nekakav birokrat u nedostatku volje za radom odlučio potezom pera ugasiti tisuće drugih paušalaca ili ih otjerati u drugu zemlju, gdje su takve stvari uređene.

Cijeli razvijeni svijet vlastito gospodarstvo temelji na malim obrtnicima i poduzetnicima osim Hrvatske koja je odlučila u korist ‘našeg načina života’ činiti štetu zdravom poduzetničkom tkivu Hrvatske.

Nastavimo li raditi na taj način, s uvođenjem novih apsurdnih, subjektivnih i loših zakona ostat ćemo na začelju Europe još godinama, a po slobodi poslovanja u rangu s Venezuelom i drugim socijalističkim zemljama.

Komentari