Grmoja za Otvoreno: Više države znači više korupcije, došlo je vrijeme da se obračunamo s klijentelizmom

Bivši vlasnik bivšeg Agrokora Ivica Todorić u četvrtak je održao konferenciju za novinare na kojoj je pokušao objasniti što se, prema njegovom viđenju, događalo s Agrokorom u doba kada je vlasništvo tvrtke prešlo u druge ruke.

Optužio je predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i tadašnju potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić za ucjenu i osmišljavanje priče da on mora “prepisati vlasništvo Agrokora kod javnog bilježnika nekome drugome”.

Isto tako je rekao kako se to sve odvijalo samo dan, dva nakon što je on sa svojom obitelji zatražio kredit za spašavanje kompanije pri čemu je garantirao sa svojom i imovinom svoje obitelji.

Gospodarstvo se mora postaviti na zdrave temelje

Za komentar na Todorićeve optužbe upitali smo za portal Otvoreno.hr Nikolu Grmoju, zastupnika Mosta u Hrvatskom saboru, koji je rekao kako ne zna što se u tom cijelom procesu odvijalo. “Mi iz Mosta ubrzo nakon tih događaja izašli smo iz Vlade, nismo podržavali kredit koji je Vlada kasnije primijenila u financiranju Agrokora, tako da bi u tom smislu trebalo pitanja postaviti predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću i bivšoj potpredsjednici Vlade Martini Dali”, rekao je Grmoja.



Dodao je kako su u Mostu željeli da se hrvatsko gospodarstvo postavi na zdrave temelje. Nažalost, Grmoja je istaknuo kako je to kroz cijelo proteklo vrijeme bilo vezano uz sam Agrokor, politiku i političare i to je ono što nikako nije bilo dobro, a to se događa i sada.

Došlo je vrijeme obračuna s klijentelizmom i korupcijom

“Sve sam više pobornik toga da manje države znači zapravo manje korupcije odnosno manje uplitanja države u određene procese, a više države znači više korupcije. Moguće da se to događalo i u ovom slučaju”, naglasio je.

Grmoja je na kraju iskazao svoje uvjerenje kako je došlo vrijeme da se obračunamo s korupcijom i klijentelizmom u hrvatskom društvu, jer je dosta toga da se u Hrvatskoj može uspjeti samo ako si povezan s politikom. “Ovo mora biti država i društvo jednakih prilika za sve”, naglasio je Grmoja.

Komentari