GRADSKA SKUPŠTINA Usvojeni su svi amandmani na dnevni red sjednice

ilustracija

U 9 sati počela je 31. sjednica zagrebačke Gradske skupštine. Na predloženom dnevnom redu su 44 točke, a najvažnija je šesta – izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba (GUP), predlagatelja gradonačelnika Milana Bandića, te 38. točka – prijedlog oporbenih gradskih zastupnika o raspisivanju lokalnog referenduma o izmjenama i dopunama GUP-a.  Obrađeno je prvih sedam točaka dnevnog reda nakon čega je nastupila stanka, a nastavak sjednice očekuje se u 15 h. Tada će na dnevni red doći GUP.

Generalni urbanistički plan

19:06 Završila je sjednica Gradske skupštine. Rasprava i glasovanje o izmjenama i dopunama GUP-a te o amandmanima će se nastaviti u ponedjeljak u 10 sati.

18:40 Nakon što su Odbor za prostorno uređenje i Odbor za Statut dali svoje pozitivno mišljenje da se amandmani mogu uvrstiti na dnevni red sjednice, krenulo se s glasovanjem za svaki pojedinačni amandman. Nakon više od 45 minuta glasanja usvojeni su svi amandmani na dnevni red sjednice. Nakon toga je HDZ-ov Kazimir Ilijaš zatražio stanku u ime kluba u trajanju od 20 minuta. Sjednica se nastavlja u 19 sati.

17:52 Kako javlja reporterka N1, stići će tek glasati o uvrštavanju amandmana u raspravu. Rasprava o amandmanima i glasanje o svakom pojedinom nastavit će se u ponedjeljak.



17:45 Odbori su završili sa zasjedanjem. Sjednica se nastavlja.

17:36 Odbor za statut još nije gotov, kazao je predsjednik Skupštine Drago Prgomet. Odredio je još jednu stanku do 17:50.

17:15 Sjednica još uvijek nije počela, Odbori još uvijek raspravljaju.

16:20 Nakon prve stanke sazvana je još jedna koja je trajala do 16:15 jer Odbori češljaju amandmane. S obzirom na to da još nisu gotovi određena je i treća stanka do 16:45.

15:00 Na red je došla točka dnevnog reda vezana uz GUP. Gradonačelnik Bandić podnio je šest amandmana, HDZ 15, Klub Milan Bandić 365 stranka rada i solidarnosti 65 amandmana.

Međutim predsjednik Skupštine odredio je stanku od pola sata. Odbor za statut i matični Odbor za prostorno uređenje raspravit će jesu li amandmani u skladu s predloženim izmjenama.

Točke dnevnog reda

Prva točka bila je o razrješenju potpredsjednika Krešimir Kartelo i izboru Tomislava Tomaševića za potpredsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba. Glasovalo je 47 zastupnika, njih 24 bilo je za, 19 je bilo protiv, a jedna osoba bila je suzdržana. Zahtjev o razrješenju potpredsjednika Kartelo nije usvojen.

Sljedećih pet točaka dnevnog reda odnosilo se na financiranja različitih projekata i objedinjene su. To su sljedeće točke:

-Prijedlog zaključka o prihvaćanju Ugovora o sufinanciranju i partnerstvu na projektu “Multisenzorsko zračno snimanje Republike Hrvatske za potrebe procjene smanjenja rizika od katastrofa” dio b. Potresni rizik na području Grada Zagreba u okviru Operativnog programa konkurentnost i kohezija za razdoblje 2014. – 2020.

-Prijedlog zaključka o prihvaćanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Kohezijskog fonda u financijskom razdoblju 2014. – 2020. referentni broj Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava KK.07.4.2.26.0001 “Pilot projekt Greenway – državna biciklistička ruta br. 2”

-Prijedlog zaključka o prihvaćanju sklapanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz EU Fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020. za projekt Rekonstrukcija napuštene zgrade Zemaljske uzorite pivnice u Kačićevoj ulici KK.06.2.2.06.0001

-Prijedlog zaključka o prihvaćanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz EU fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020. za projekt Rekonstrukcija i prenamjena zgrade bivše Vojne bolnice za potrebe glazbene škole/Glazbeno učilište Elly Bašić, KK.06.2.2.06.0006

-Prijedlog zaključka o prihvaćanju sklapanja Partnerskog sporazuma za provedbu projekta “Food Wave – Empowering Urban Youth for Climate Action” (Grant Contract CSO-LA/2019/411-51).

Predlagatelj svih točaka je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Svi prijedlozi osim prvog su usvojeni. Napominjemo da je nakon pauze Bandićeva stranka podnijela 65 novih amandmana na GUP, a HDZ 15. Očekuje se da će sjednica trajati do 20 sati.

Komentari