Francuski premijer kaže da su izmjene mirovinskog sustava neizbježne

Izmjene francuskog mirovinskog sustava su neizbježne i građani to znaju, rekao je u petak premijer Edouard Phillippe na drugi dan štrajka protiv predloženih vladinih reformi.

Francusku potresa drugi dan prometnog kaosa i smanjenog broja osoblja u školama i bolnicama nakon što se uličnim prosvjedima pridružilo 800.000 ljudi.

“Naši građani znaju da se široki raspon trenutnih verzija mirovinskog sustava, njih 42, ne može održati”, rekao je Phillippe. “Čak znaju i da ćemo, malo po malo, morati raditi dulje”, dodao je.

“Mislim da Francuzi više ne mogu prihvaćati režim po kojemu neki ljudi, koji rade jednak posao, odlaze u mirovinu s više novca i ranije nego ostali”, rekao je francuski premijer referirajući se na mirovinski sustav za radnike u javnom prijevozu koji čine okosnicu štrajka.



Philippe je rekao da se drži plana reforme mirovinskog sustava, ali ističe da će promjena biti postepena, a ne “brutalna”.

“Vjerujem u društveni dijalog. Sukob nikada neće biti logičan”, rekao je francuski premijer nakon što su sindikati pozvali na novi štrajk i demonstracije protiv vladinog plana mirovinske reforme za utorak, 10. prosinca.

Phillippe je rekao da će najaviti vladin plan mirovinske reforme u srijedu u podne nakon završnog sastanka sa sindikatima i poslodavcima koji će se održati u ponedjeljak.

Podsjećamo, u Francusku od četvrtka potresa opći štrajk protiv mirovinske reforme.

VIDEO Neredi u Parizu, grad paraliziran. Opći štrajk protiv Macronove mirovinske reforme

Komentari