EKSKLUZIVNO Na sjednici Zagrebačkog HDZ-a prosvjedi zbog izbacivanja osmorke, loše se prikupljaju potpisi za Kolindu Grabar-Kitarović

Dragan Matić/Cropix

Portal Otvoreno dobio je informacije o sjednici gradskog odbora održane 25. studenog 2019. Na sjednici su istaknuti članovi iskazali nezadovoljstvo izbacivanjem osmero članova iz ‘WhatsApp afere’, te je upozoreno na loše prikupljanje potpisa za kandidaturu Kolinde-Grabar-Kitarović.

Odmah na početku sjednice, za riječ se javio saborski zastupnik Miroslav Tuđman. Tražio je da se u zapisnik unese kako se protivio odlučivanju o isključivanju osmero članova HDZ-a iz takozvane ‘WhatsApp afere’ na telefonskoj sjednici.

Nenad Viduka, bivši zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba je istaknuo da je zbog istog razloga bio suzdržan na izglasavanju smjene.

Podsjetimo, HDZ-ovci su iz stranke izbačeni u malo više od sat i pol vremena. Iste večeri odluku o pokretanju stegovnog postupka prvo je donijelo Predsjedništvo zagrebačkog HDZ-a, a zatim je Gradski odbor tu odluku potvrdio na telefonskoj sjednici. Detalji do kojih je došao portal Otvoreno otvaraju sumnju u regularnost izbacivanja.



Sada je jasno da i neki članovi HDZ-a nisu zadovoljni postupkom.

OTKRIVAMO Zapisnik sa sjednice Gradskog odbora HDZ-a potvrđuje sumnje o nepoštivanju procedure pri izbacivanju osmorke

Potpisi za Kolindu Grabar-Kitarović ne idu najbolje

 

Pod drugu točku dnevnog reda predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Grada Zagreba Andrija Mikulić upozorio je članstvo na kvote za prikupljanje potpisa koje HDZ mora ispuniti u Zagrebu. Za Zagreb su predviđene kvote od 35 tisuća potpisa, a prikupljeno je samo sedam tisuća potpisa.

Tražio je od predsjednika Odbora gradskih četvrti da koordiniraju održavanje sastanka najkasnije do 1. prosinca, te preporučio kampanju ‘od vrata do vrata’. Kako bi ispunili kvotu, svaki član HDZ-a u Zagrebu bi trebao prikupiti još jedan potpis.

U trenutku kada dio HDZ-ovaca skoro otvoreno agitira za predsjedničinog protukandidata Miroslava Škoru, nije teško razumjeti zašto prikupljanje potpisa ne ide po očekivanom tempu.

Nakon toga, Mikulić je spomenuo i ostavku Ivana Kujundžića na mjesto predsjednika Kluba HDZ-a Grada Zagreba i na mjesto zastupnika. Spomenuo je i da Kujundžić do tada još nije dostavio ostavke Gradskoj skupštini. Novoizabrani predsjednik Kluba HDZ-a je Kazimir Ilijaš.

Ivan Kujundžić i službeno dao ostavku na mjesto zastupnika u Gradskoj Skupštini

Ne o GUP-u prije izbora

Kasnije se otvorila rasprava o proračunu. HDZ-ov zastupnik u Gradskoj skupštini Davor Filipović govorio je o Prijedlogu Proračuna Grada Zagreba za 2020., rebalansu te zaduženju ZET-a.

Filipović je istaknuo da je proračunski manjak iz prethodnih razdoblja veći od milijardu kuna. Istaknuo je da se ZET zadužuje za 573 milijuna kuna i time povećava zaduženje za 99 milijuna kuna, a prihod od karata je svake godine sve manji.

Drago Prgomet je govorio o GUP-u, koji je dobio suglasnost ministarstva, te da će u skupštini biti prihvaćen kakav je, ako se ne ide s amandmanima.

HDZ-ov saborski zastupnik Ivan Ćelić rekao je da ne bi trebalo ići s izmjenama GUP-a prije predsjedničkih izbora, te se založio za podršku Bandićevog proračuna, uz prihvaćanje HDZ-ovih amandmana.

Predsjednik GO HDZ-a Andrija Mikulić zaključio je da će ipak održati sjednicu prije sjednice Gradske skupštine, radi usuglašavanja stavova.

Komentari