Dobrović: Gospodarenje otpadom u Zagrebu štetno i neodgovorno; Postoji mogućnost da se zbrinjavanje ponovno naplati građanima

Mostov bivši ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović u subotu je na Žitnjaku ocijenio da je gospodarenje otpadom u Zagrebu štetno i neodgovorno te da postoji mogućnost da se zbrinjavanje plastičnog i drugog otpada, koje je već jednom plaćeno, ponovno naplati građanima.

“Ovdje vidimo rezultat neodgovornog, štetnog i klijentelističkog gospodarenja otpadom”, rekao je Dobrović na konferenciji za novinare koju je Most nezavisnih lista održao na Žitnjaku u povodu najave da tvrtka “e-Kolektor” ide u stečaj i ostavlja nezbrinutih čak 11 tisuća tona otpada i raznog smeća čije su zbrinjavanje građani već platili.

“Hrpe plastičnog i drugog otpada već su jednom plaćene, a sad je nastala opasnost da se njihovo zbrinjavanje još jednom naplati građanima. Naplaćena, a neizvršena usluga, plastika očito nečista i za recikliranje neupotrebljiva, velika požarna opasnost i zagađenje koje u Zagrebu prolazi gotovo neevidentirano – to je posljedica nepostojanja sustava prikupljanja reciklabilnog otpada”, ustvrdio je Dobrović.

Upozorio je da se “sličan scenarij” priprema i nekoliko kilometara dalje, kod zagrebačkog pročišćivača.



Ondje se, rekao je, na zbrinjavanju otpadnog komunalnog mulja zagrebačkog pročišćivača “gradi klijentelistički biznis”.

Umjesto da se organizira program podizanja biomase na tlima niže kvalitete, uz industriju i prometnice, i za tu namjeru koristi ovaj mulj, što je kružno gospodarenje otpadom, zagrebačka se javnost priprema ‘za nužnost’ novog troška od 49 milijuna kuna, ustvrdio je Dobrović.

“U Zagrebu se, umjesto otpada i sirovina, recikliraju samo troškovi i štete, tako da će građani još pričekati dizanje Zagreba s posljednjeg mjesta u pogledu gospodarenja otpadom u Europskoj uniji”, zaključio je.

Komentari