DETALJI O PREGOVORIMA Spominje se štrajk drugih sindikata, ali i zabrana štrajka

Andrej Plenković je u ponedjeljak zbog pregovora sa sindikatima otkazao sudjelovanje na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama u Madridu. Pregovori se nastavljaju u ponedjeljak.

Danas nastavak pregovora između Vlade i sindikata, premijer je otkazao put u Madrid

U nedjelju su započeli novi pregovori između sindikata prosvjete i Vlade. Posljednja runda pregovora u petak završila je završila je bez konkretnih rezultata. Tako je bilo i s pregovorima u nedjelju.



“Danas smo zaključili da još trebamo malo vremena za razgovor, sutra ćemo dovršiti razgovore i sutra očekujemo završetak”, rekao je Mihalinec, dodavši da se sutra štrajk nastavlja, ali detalje višesatnih pregovora nije želio otkriti.

Sindikati su u Vladu ušli u 16 sati, ali pregovori satima nisu počinjali, a sindikati i predstavnici Vlade satima su sjedili u dvije odvojene prostorije. Iz Vlade kažu da su ih primili nešto prije 18 sati.

Razgovara se već više od četiri sata. Neprestano se rade pauze kako bi se međusobno konzultirali ministri s premijerom, a zasebno sindikalni čelnici, a zatim opet svi zajedno sjednu za stol.

U međuvremenu je iz Vlade je potvrđeno da je nova ponuda na stolu. Premijer i ministri razgovarali su sa sva četiri sindikalna čelnika.

NOVA PONUDA NA STOLU Traju intenzivni pregovori između Plenkovića i Vlade i sindikata

Uoči pregovora, Branimir Mihalinec i Sanja Šprem rekli su da ne odustaju od zahtjeva, te da očekuju od Vlade da im da ponudu koja će zaključiti štrajk.

“Vjerujemo da Vlada ima ponudu za koju smatraju da je dovoljno dobra da se učitelji i učenici sutra vrate u klupe”, rekao je.

“Koeficijent, to je ključna riječ koja u ovom momentu može zaustaviti štrajk, dodala je predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem.

TRAJU PREGOVORI U VLADI Sindikati nastavljaju vršenje pritiska

‘Vlada je uvijek za kompromis’

Premijer Andrej Plenković poručio je kako u subotu nije bilo vremena da kontaktira sindikate. Rekao je samo da se sa sindikatima razgovara i o koeficijentima. “Vlada je uvijek bila za kompromis”, rekao je premijer.

“Mi smo dali i paket rješenja, ali vidite i sami da i drugi polako počinju dolaziti sa zahtjevima, artikuliraju ih kroz medije, o koeficijentima”, rekao je Plenković.

Nerazumijevanje između sindikata i Vlade je toliko da su na sastanku sindikalni čelnici govorili isključivo o povećanju koeficijenata, što uostalom traži i njihovo članstvo u ogromnoj većini, dok Vlada i dalje govori samo o dodacima na plaću i osnovici koju povećava za sve javne i državne službe.

Premijer: Moramo naći rješenje koje je održivo proračunski i s prihodovne strane

Sindikati nisu proveli potrebnu proceduru i ne mogu legalno štrajkati

S obzirom da dogovora nema i da svaka strana nastupa isključivo s vlastite pozicije teško je za vjerovati kako će do kompromisa doći u javnosti se sve više spominje mogućnost zabrane štrajka.

Tu mogućnost nije odbacio ni Zvonimir Frka Petešić šef Ureda premijera, a sličan stav izrazilo je i nekoliko ministara.

Odvjetnik Albin Hotić za N1 televiziju rekao je kako sukladno Zakonu o radu, “da biste štrajkali morate provesti jednu prilično strogo definiranu proceduru koja vas vodi u mogućnost provođenja zakonitog štrajka i koliko je meni poznato, sindikati nisu proveli tu proceduru te u tom smislu ne mogu niti legalno štrajkati”.

“Poslodavac, u ovom slučaju Vlada, može tražiti zabranu štrajka bilo kad dok štrajk traje. Dakle, ukoliko se odluči na taj potez, Vlada nije zakasnila. Vlada može podnijeti tužbu nadležnom sudu ili sudovima i sudovi će onda u sudskom postupku koji je hitan donijeti odluku je li štrajk zakonit ili nije i u tom slučaju, ukoliko se utvrdi da je štrajk nezakonit, onda bi mogli svi oni koji su sudjelovali u štrajku snositi neke posljedice”, rekao je Albin Hotić.

Vilim Ribić ne vjeruje da će Vlada posegnuti za zabranom štrajka.

“Za to nema pravnog temelja. Doduše, u ovoj zemlji je sve moguće, vidjeli smo kako institucije odlučuje. Ako gledamo propise, ljudsko pravo, ustavno pravo, onda nema nikakve šanse da zabrana prođe”, rekao je Ribić.

RIBIĆ: Premijer služi ovom narodu i njemu se treba pokloniti, podcijenio je problem

Članovi vode sindikate

Premijer Andrej Plenković i dalje govori da nema razloga za štrajk.

“Nikako ne može shvatiti da ovo nije bio zahtjev za rast plaća, nego kako bi se izjednačila vrijednost poslova u javnim službama. Njegova Vlada je 12 puta mijenjala Uredbu, nema razloga da to ne napravi i za prosvjetare”, smatra Ribić.

Istaknuo je kako su sindikati dosad vodili radnike i štrajkaše, a nakon referenduma oni vode čelnike sindikata.

“Nema šanse da napravimo nešto što je protiv volje članova. Oni su rekli zašto je ovo važno. Premijer je prvi koji bi trebao razumjeti. On služi ovom narodu i njemu se treba pokloniti. Red je da razumije da je napravio niz taktičih i strateških pogrešaka, podcijenio je problem.

Razumijem da ima drugih briga, ali to je mentalitet diplomata. Živi u svom svijetu, ne osjeća bilo naroda, probleme… I nije to samo Plenković, i Milanović je isti takav bio”, kaže Ribić koji i dalje vjeruje u potporu građana jer “politika Vlade izaziva nezadovoljstvo i u drugim segmentima društva”, izjavio je Ribić.

Prijete novi štrajkovi

U nedjelju počinje akcija Hrvatske liječničke komore (HLK) i Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) pod geslom “Hoću raditi zakonito”, u sklopu koje će se u iduća dva mjeseca prikupljati potpisi liječnika za povlačenje suglasnosti za prekovremeni rad, odnosno rad dulji od 48 sati tjedno.

Liječnici počeli skupljati potpise za povlačenje suglasnosti za prekovremeni rad

Ranije je i Carinski sindikat najavio mogući štrajk

Carinski sindikat Hrvatske u ponedjeljak ide na razgovor u Ministarstvo rada oko njihovog višegodišnjeg zahtjeva za korekcijom koeficijenata, a predsjednik Carinskog sindikata Hrvatske Rino Štorić požalio se na pritiske koje doživljavaju.

Predsjednik Carinskog sindikata: Pokušavaju nas doslovno ugušiti kao sindikat, ali mi ne odustajemo

“S obzirom da nekoliko godina tražimo usuglašavanje koeficijenata, u Ministarstvu financija, Carinskoj upravi nemaju sluha i ne primaju nas na razgovore pa smo organizirali prosvjed i uručili dopis predsjedniku Vlade i nakon toga nema nikakve reakcije”, opisao je za N1 predsjednik Carinskog sindikata Hrvatske Rino Štorić.

Komentari