Cijena nafte na londonskom tržištu ove godine porasla 27 posto

Cijene nafte na svjetskim tržištima porasle su i prošloga tjedna, četvrtoga zaredom, zahvaljujući napretku u trgovinskim odnosima između SAD-a i Kine, dok je od početka godine cijena barela na londonskom tržištu porasla oko 27 posto.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 3 posto, na 68,16 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 2,1 posto, na 61,72 dolara.

Rast cijena nafte četvrti tjedan zaredom

Rast cijena nafte četvrti tjedan zaredom zahvaljuje se optimizmu ulagača zbog poboljšanja trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine.

Nakon što je početkom tjedna predsjednik SAD-a Donald Trump kazao da će se vrlo skoro potpisati prva faza trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine, u četvrtak je Peking poručio da je u bliskim kontaktima s Washingtonom u vezi tog sporazuma.



Premda je već prije rečeno da je sporazum postignut i da će biti potpisan početkom siječnja, poruke iz Washingtona i Pekinga dodatno su ohrabrile ulagače.

Prema dogovoru, Washington će smanjiti ili ukinuti niz carina na uvoz kineskih proizvoda, dok će Peking kupovati više američkih poljoprivrednih proizvoda i smanjiti carine na uvoz niza američkih proizvoda.

Poboljšanje trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine podržalo je nadu ulagača da će se zaustaviti usporavanje rasta dva najveća svjetska gospodarstva i dva najveća potrošača nafte u svijetu, što bi trebalo dovesti do jačanja potražnje za ‘crnim zlatom’ u idućoj godini.

Podršku cijenama pružio je i niz boljih nego što se očekivalo pokazatelja iz američkog i kineskog gospodarstva.

Maloprodaja putem interneta dosegla rekordne razine

Među ostalim, objavljeno je da je maloprodaja putem interneta u SAD-u dosegnula rekordnu razinu, nadmašivši očekivanja analitičara.

Uz to, zalihe nafte u SAD-u pale su prošloga tjedna znatno više nego što se očekivalo, što ukazuje na jačanje potrošnje.

Američki potrošači “ne pokazuju naznake stezanja novčanika, što je pozitivno i za cijene nafte”, rekao je Stephen Innes iz tvrtke AxiTrader.

Podršku cijenama pruža i nedavni dogovor OPEC-a i njegovih partnera, uključujući Rusiju, o daljnjem smanjenju proizvodnje kako bi spriječili preveliku ponudu u uvjetima usporavanja rasta globalnog gospodarstva i potražnje za naftom.

Proizvodnja će u prvom tromjesečju 2020. biti smanjena za dodatnih 500.000 barela dnevno. Trenutno smanjenje proizvodnje OPEC+ iznosi 1,2 milijuna barela dnevno, a novim sporazumom smanjenje će dosegnuti 1,7 milijuna barela dnevno ili oko 1,7 posto globalne naftne proizvodnje.

OPEC smanjuje proizvodnju. druge zemlje povećavaju

I dok OPEC smanjuje proizvodnju, SAD i neke druge zemlje, kao što su Norveška i Brazil, već je dulje vrijeme povećavaju.

U SAD-u se proizvodnja nafte kreće na rekordnim razinama, oko 13 milijuna barela dnevno, no izvješće tvrtke Baker Hughes, objavljeno u petak, pokazuje da je prošloga tjedna broj aktivnih postrojenja u SAD-u smanjen prvi put u tri tjedna, i to za njih 8, na ukupno 677.

U isto vrijeme godinu dana prije aktivno je bilo 885 postrojenja.

To znači da će u ovoj godini biti zabilježen prvi pad broja aktivnih bušotinskih postrojenja od 2016., i to za njih otprilike 210.

Zahvaljujući svemu tome, od početka godine cijena nafte porasla je na londonskom tržištu gotovo 27 posto, nakon gotovo 20-postotnog pada u 2018.

Na američkom je tržištu, pak, cijena barela ove godine porasla 36 posto.

Komentari