Čelnik brazilske ljevice optužuje Bolsonara da vodi naoružanu bandu

screenshot

Čelnik brazilske ljevice Luiz Inacio Lula da Silva pozvao je svoje pristaše u nedjelju navečer na prvom velikom skupu nakon izlaska iz zatvora na nastavak “borbe”, šaljući poruku svom političkom protivniku, brazilskom predsjedniku Jairu Bolsonaru.

“Borba nije završena”, doviknuo je bivši brazilski predsjednik desecima tisuća pristaša koji su mu klicali u Recifeu, gradu na sjeveroistoku zemlje.

Lula je obavljao predsjedničku dužnost od 2003. do 2010. a uhićen je u travnju 2018. godine zbog sumnje u korupciju te nije mogao sudjelovati na predsjedničkim izborima. Tvrdio je da je nevin a osuđen je na zatvorsku kaznu u trajanju od osam godina i 10 mjeseci.

Pušten je na slobodu 8. studenog ove godine, nakon politički osjetljive odluke vrhovnog suda, i u nedjelju se vratio u Recife, glavni grad matične pokrajine Pernambuco, kako bi sudjelovao na muzičkom festivalu organiziranom njemu u čast.



“Vidjevši da se tako puno ljudi mobilizira širom zemlje želim reći: ‘Borba nije završena’. Borba ne može biti završena jer je mi želimo nastaviti”, kazao je Lula, aludirajući na tisuće ljevičarskih aktivista koji su bili na nogama tokom njegova 580-dnevnog boravka u zatvoru.

“Kampanja ‘Oslobodite Lulu’ mora prerasti u nešto veće!”, dodao je, na što su mu okupljeni odgovorili povicima ‘Lula, ratnik za dobrobit brazilskog naroda!”.

Iako je više puta isticao da za vrijeme festivala ne želi govoriti o politici, žestoko je napao političkog suparnika, aktualnog brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara.

“Možete biti sigurni da će svaka minuta ostatka mog života biti posvećena oslobađanju naše zemlje od neregularne naoružane bande koja ju je zaposjela”, kazao je, aludirajući na navodne veze obitelji Bolsonaro s paravojnim skupinama.

Od izlaska iz zatvora Lula je održao tri govora ali se Recife izdvaja posebno velikim brojem okupljenih, dodaje AFP.

Komentari