Burzovni indeksi ponovno u padu, tržišta strahuju zbog Trumpovih najava carina

arhiva
Flickr

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi pali s najviših razina u povijesti jer su ulagače pokolebali slabiji nego što se očekivalo gospodarski pokazatelji i prijetnje predsjednika SAD-a Donalda Trumpa novim carinama.

Dow Jones oslabio je 267 bodova ili 0,95 posto, na 27.784 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,86 posto, na 3.113 bodova, a Nasdaq indeks 1,12 posto, na 8.567 bodova.

Prošlog su tjedna ti indeksi dosegli rekordne razine, zahvaljujući optimizmu u vezi trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine.

U ponedjeljak je Washington ponovio da bi dogovor o prvoj fazi trgovinskog sporazuma mogao biti postignut do kraja godine, no o tome nema nikakvih novih detalja.



S druge strane, predsjednik Trump poručio je da bi mogao ponovno uvesti carine na uvoz čelika iz Brazila i Argentine, što je novi znak da se sukob između SAD-a na više trgovinskih frontova s njegovim najznačajnijim partnerima nastavlja.

„Pad cijena dionica nije samo posljedica Trumpove prijetnje carinama na uvoz čelika, nego straha ulagača da će dozvoliti povećanje carina na uvoz kineskih proizvoda od 15. prosinca”, kaže Oliver Pursche, strateg u tvrtki Bruderman Asset Management.

Slabi makroekonomski pokazatelji

Ulagače su razočarali i slabiji nego što se očekivalo makroekonomski pokazatelji iz američkog gospodarstva.

Institut menadžera nabave (ISM) objavio je da je aktivnost u proizvodnom sektoru u studenome skliznula četvrti mjesec zaredom, što je izazvalo bojazni da rast gospodarstva gubi na zamahu.

„Slabiji nego što se očekivalo podaci iz proizvodnje nisu pomogli i taj će se trend kratkoročno nastaviti. Postavlja se pitanje hoće li potrošnja stanovništva podržavati rast gospodarstva. Zasad podaci o potrošnji na Dan zahvalnosti i Crni petak pokazuju da je potrošnja snažna”, kaže Pursche.

U devet od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeks cijene su dionica jučer pale, a najviše u nekretninskom, tehnološkom i industrijskom sektoru.

Rast cijena zabilježen je, pak, u trgovačkom i energetskom sektoru.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,82 posto, na 7.285 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,05 posto, na 12.964 boda, a pariški CAC 2,01 posto, na 5.786 bodova.

Komentari