Britanska vlada usvojila plan spašavanja posrnule aviokompanije

flickr.com

Britanska vlada usvojila je u srijedu plan spašavanja posrnule regionalne aviokompanije Flybe, što je potaknulo vlasnika British Airwaysa na žalbu Europskoj komisiji zbog nepropisne državne pomoći.

Flybe se suočio s nizom problema, uključujući slabljenje funte u očekivanju izlaska Britanije iz Europske unije. Slabija funta šteti avioprijevoznicima poput Flybeja budući da je značajan dio njihovih troškova iskazan u dolarima a prihode knjiže u funtama.

Dodatni mu je problem porezni dug koji prema nekim procjenama premašuje 100 milijuna funti.

Vlada nije objavila pojedinosti plana spašavanja Flybeja a ministri su se prema izvješću BBC-ja dogovorili da će s upravom raditi na planu otplate poreznog duga.



Vlasnici kompanije, uključujući Virgin Atlantic i Stobart Group, pristali su pak dokapitalizirati gubitašku tvrtku.

Ministrica gospodarstva Andrea Leadsom izjavila je da će dogovor kompaniji omogućiti da nastavi s radom a zadovoljstvo su izrazili i u udruzi operatera zračnih luka.

“Flybe igra iznimno važnu i jedinstvenu ulogu u zrakoplovnom sustavu Velike Britanije, podupirući razvoj regija, povezujući kompanije i potičući rast trgovine”, izjavila je njezina čelnica Karen Dee.

Nezadovoljstvo je iskazao izvršni direktor vlasnika British Airwaysa IAG-a, ustvrdivši da plan predstavlja zloporabu javnog novca, prenosi BBC.

U pismu ministru prometa Grantu Shappsu Willie Walsh pita zašto se novac poreznih obveznika troši na aviokompaniju kojom se loše upravljalo.

Istaknuo je da je jedan od najvećih dioničara kompanije Virgin Atlantic, u djelomičnom vlasništvu jedne od najvećih i najprofitabilnijih aviokompanija na svijetu američke Delte.

Walsh podsjeća da Virgin Atlantic, jedan od dioničara Flybeja, spada među najveće i najprofitabilnije avioprijevoznike u svijetu.

EU spreman razgovarati s Londonom

Stoga se IAG danas žalio Europskoj uniji, tražeći od Bruxellesa da provjeri krši li državna potpora Flybeu europske propise o državnoj pomoći.

Iz EK su odgovorili da su spremni s Britanijom razgovarati o spašavanju tvrtke. Upozorili su da pri odobravanju državne pomoći valja voditi računa o tome da se ne narušava ravnopravna tržišna utakmica.

“Spremni smo razgovarati, ne samo sa svim članicama EU-a već i s Velikom Britanijom, o kompatibilnosti s propisima EU-a o državnoj pomoći i o predloženim državnim mjerama”, kazala je na konferenciji za novinare glasnogovornica EK Arianna Podesta.

“Načelno gledano… svaka intervencija u vidu državne pomoći mora biti osmišljena tako da se ne narušava tržišna utakmica i da se očuva ravnopravnost”, dodala je.

Komentari