Branko Bačić: Panike u HDZ-u nema, prejaki smo

Predsjednik HDZ-ovog saborskog kluba Branko Bačić u petak je izrazio uvjerenje da će njihova predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović pobijediti i u prvom i u drugom krugu izbora, ističući kako u HDZ-u nema “panike” jer su prejaki.

“Panike u HDZ-u nema, prejaki smo”, izjavio je Bačić novinarima u Saboru, odbacivši oporbene navode da zbog rezultata anketa u HDZ-u vlada panika.

Odbacio je i tvrdnje oporbe da su predsjednički izbori referendum o poziciji predsjednika Vlade i HDZ-a Andreja Plenkovića, uvjeren kako će izborni rezultati njihove kandidatkinje pokazati da HDZ ima iznimno dobar rejting u svojoj četvrtoj godini obnašanja vlasti.

“Uvjeren sam da će ona pobijediti i u prvom i u drugom krugu“, poručio je Bačić ujedinjenim opoorbenim strankama koje na izborima podupiru Zorana Milanovića. Oporbi zamjera da “istim aršinima” ne mjere izjave, postupke i karijere svih predsjedničkih kandidata, ističući kako mu je neshvatljiv toliki disbalans u njihovu “mjerenju” kandidata.



Milanović prešućuje važne podatke iz životopisa

“Zoran Milanović prešućuje vrlo važne podatke iz životopisa, ne želi objaviti što je radio protekle tri godine, kako je ostvario enormnu dobit i neshvatljivo mi je kako se s njim može razgovarati, a da ga se na početku o tome ne propita. Nema te tajne u poslovnom odnosu koja može biti ispred javnog interesa da budući predsjednik Hrvatske jasno kaže s kim je radio”, poručio je Bačić

“Može se razgovarati i o nama, ali očekujemo da nas se na isti način mjeri“, kazao je i dodao kako mu je jasno da je javnost više zainteresirana za aktualnu predsjednicu, “ali nemojmo zatvarati oči pred puno većim gafom od onog je li neka izjava bila baš najpogodnija”.

“Predsjednica govori onako kako misli da treba. Kada ja govorim o njoj, govorim o njezinim ovlastima i držim da je svoj mandat odlično i sjajno odradila“, rekao je Bačić.

Novinare je zanimalo kako tumači navode predsjednika Sabora i glavnog tajnika HDZ-a Gordana Jandrokovića da prvo idu predsjednički, pa HDZ-ovi unutarstranački, a onda parlamentarni osim ako HDZ-ovi koalicijski partneri ne budu lojalni.

Politička stabilnost je važna, ali ne na račun naših stavova i programa

Bačić je odgovorio kako za HDZ nakon predsjedničkih slijede unutarstranački pa parlamentarni. “To je normalan slijed događanja, sto puta smo rekli da nam je važna politička stabilnost i na njoj svakodnevno inzistiramo. Bez stabilnosti ne bi bilo gospodarskog rasta, ali to ne znači da ćemo zbog nje trpjeti političku štetu na račun naših stavova i programa”, istaknuo je.

Očekuje korektnost koalicijskih partnera, a kad bi oni izašli iz tog okvira “zbog vlastite vidljivosti”, kazao je, HDZ bi tada promijenio slijed događanja i #vjerojatno bi parlamentarni izbori uskočili prije nego što ih očekujemo”.

“Razumijemo potrebu naših partnera da se ne utope u HDZ, ali ne popuštamo im izvan naših bitnih odrednica. Kad bismo ocijenili da to ne bi bilo dobro za Hrvatsku, ne bismo inzistirali da izbori budu u listopadu“, pojasnio je Bačić stranačke stavove.

Komentari