Boris Johnson poziva na jedinstvo, a Laburisti razmišljaju o odlasku stranačkog vrha

screenshot

Britanski premijer Boris Johnson htio je u subotu smanjiti podjele prigodom obilaska izbornih jedinica koje je u četvrtak preoteo laburistima na parlamentarnim izborima na kojima je osvojio veliku većinu.

Konzervativci su osvojili 365 zastupničkih mjesta (+48) od 650 u Westminsteru, zahvaljujući pobjedi u radničkim izbornim jedinicama koje su desetljećima glasale za laburiste, ali su bile za Brexit. Poput Sedgefielda, izborne jedinice bivšeg laburističkog premijera Tonyja Blaira, koju je premijer u subotu posjetio.

“Zamišljam birače s olovkom u ruci kako oklijevaju iznad glasačkog listića i na kraju prekriže kućicu ‘konzervativci’ “, rekao je Johnson u govoru u mjesnom kriketskom klubu pred mnoštvom pristaša i nekim novoizabranim zastupnicima.

“Znam da su ljudi glasajući za nas možda prekinuli običaj koji je trajao naraštajima”, dodao je, obećavši biračima da će “opravdati njihovo povjerenje”.



“Pozivam vas sve da okrenemo stranicu i počnemo previjati rane”

Boris Johnson je ocijenio da je ta pobjeda rezultat “neopozive, neodoljive i neosporne odluke” Britanaca da napokon “provedu Brexit” do 31. siječnja, što je bila njegova ‘mantra’ u kampanji.

“Pozivam sve da okrenemo stranicu i počnemo povijati rane”, rekao je dan ranije u kratkom istupu ispred Downing Streeta 10, ističući svoju spremnost da se ubuduće usredotoči na prioritete kao što su zdravstvo, sigurnost, prosvjeta i infrastruktura.

Laburistička oporba je pala na 203 mjesta (u prošlom sazivu je imala 262), što je najgori rezultat od 1935., zbog čega je njezin čelnik Jeremy Corbyn najavio da neće sudjelovati na sljedećim izborima.

Povlačenje je najavio i njegov najbliži suradnik John McDonnell napomenuvši da je možda došlo vrijeme za odlazak čitavog stranačkog vrha.

“Idemo dalje”, rekao je za BBC McDonnell, glasnogovornik Laburističke stranke za financije.

Komentari