Bijela kuća potvrdila da neće surađivati u pripremi optužnice protiv Trumpa

Bijela kuća je u petak potvrdila da neće sudjelovati u radu Zastupničkog doma na pripremi optužnice protiv Donalda Trumpa nazivajući taj postupak “lakrdijom”.

“Kao što znate, vaša istraga radi pripremanja optužnice je potpuno neutemeljena”, napisao je odvjetnik Bijele kuće Pat Cipollone u pismu demokratskom zastupniku Jerryju Nadleru, predsjedniku Odbora za pravosuđe Zastupničkog doma.

Bijela kuća koja je sve dosad odbijala suradnju s demokratskom istragom, imala je rok do petka navečer da odluči hoće li preko odvjetnika sudjelovati u pripremi optužnice u Odboru za pravosuđe.

Demokrati su u četvrtak najavili da će Zastupnički dom u kojemu imaju većinu, pristupiti pripremi optužnice protiv američkog predsjednika.



Među točkama optužnice moglo bi biti ometanje rada Kongresa.

Nakon toga će se provesti glasovanje o toj optužnici (“impeachment” na engleskom), prvo u Odboru za pravosuđe, možda već idućeg tjedna, a zatim na plenarnoj sjednici, najvjerojatnije do Božića. No američki predsjednik bi poslije mogao biti oslobođen u Senatu u kojemu su republikanci u većini.

Republikanski zastupnici su pak predali Nadleru popis s imenima svjedoka čije saslušanje traže.

Na popisu je i zastupnik Adam Schiff, predsjednik Obavještajnog odbora, ali i Hunter Biden, sin Joea Bidena koji se nada demokratskoj nominaciji za predsjedničke izbore 2020.

Ime Huntera Bidena pojavljuje se u ukrajinskoj aferi u vezi s njegovim djelovanjem u ukrajinskoj grupaciji Burismi u vrijeme dok mu je otac bio potpredsjednik Baracka Obame.

Donald Trump optužuje Joea Bidena da je zatražio smjenu ukrajinskog državnog odvjetnika kako bi zaštitio svog sina, ali ta optužba nije potkrijepljena nikakvim konkretnim dokazima.

Komentari