Azijska razvojna banka snizila prognoze rasta za Kinu, azijska gospodarstva u razvoju

Azijska razvojna banka (ADB) snizila je u srijedu prognoze rasta za azijska gospodarstva u razvoju u ovoj i idućoj godini, ističući slabije izglede za Kinu i Indiju zbog trgovinskih napetosti koji će utjecati i na cijelu regiju.

Banka je smanjila prognozu rasta za azijska gospodarstva u razvoju na 5,2 posto u 2019. i 2020. godini, srezavši ranije prognoze za 0,2 odnosno 0,3 postotna boda.

Procjene kineskog rasta u ovoj i idućoj godini snižene su na 6,1 odnosno 6,8 posto. To je 0,1 odnosno 0,2 postotna boda manje u odnosu na procjene iz rujna. Među glavnim razlozima u ADB-u navode američko-kineske trgovinske napetosti i smanjenu potrošnju građana zbog skuplje svinjetine.

“Premda su stope rasta još uvijek solidne u azijskim gospodarstvima u razvoju, nepopustljive trgovinske napetosti uzele su danak u toj regiji i još su uvijek najveći rizik za dugoročne ekonomske izglede”, tumači glavni ekonomist ADB-a Yasuyuki Sawada.



Zbog svinjske kuge jača inflacija

Dodaje da “inflacija, s druge strane, jača zbog viših cijena hrane, budući da je afrička svinjska kuga značajno podigla cijene svinjetine”.

Kineski gospodarski rast u trećem je tromjesečju na godišnjoj razini usporio više nego što se očekivalo, na šest posto. To je najniža stopa rasta drugog najvećeg svjetskog gospodarstva u gotovo tri desetljeća i na donjoj je granici vladinog ciljanog raspona za ovu godinu, od šest do 6,5 posto.

ADB je oštro smanjio i prognozu za Indiju, najveće južnoazijsko gospodarstvo, za fiskalne godine 2019. i 2020., na 5,1 odnosno 6,5 posto. U rujanskim projekcijama previđao je rast od 6,5 posto u ovoj i 7,2 posto u idućoj godini. Razlozi su pogoršanih izgleda, kako navode, smanjena likvidnost nebankarskih financijskih tvrtki i slaba dinamika zapošljavanja.

Za jugoistok Azije također očekuju nešto slabije stope rasta u usporedbi s prijašnjim procjenama jer su gospodarstva koja se oslanjaju na trgovinu, poput Singapura i Tajlanda, teško pogođena trgovinskim ratom i globalnim usporavanjem.

Azijska gospodarstva u razvoju suočena su s rastom cijena hrane pa se u 2019. i 2020. godini očekuje viša inflacija od ranije projiciranih 2,7 posto za obje godine. Ove godine će prema najnovijim ADB-ovim procjenama dosegnuti 2,8 posto, a iduće ubrzati na 3,1 posto.

Komentari