Aladrović: Očito je nezadovoljstvo potaknuto i drugim elementima, a ne samo visinom plaće

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović komentirao je odbijanje Vladine ponude sindikatima u prosvjeti.

“Odbijenica je dosta visoka. Moram priznati da me iznenadilo toliko odbijanje jedne konstruktivne ponude. Mi smo ovom ponudom nadmašili financijska očekivanja, mislim da se sad radi o situaciji koja je zasigurno teška, situaciji koja zahtjeva dodatnu pažnju prema sindikatima. U ovom slučaju učenici moraju biti na prvom mjestu”, rekao je uvodno Aladrović.

Kazao je kako o zabrani štrajka zasad ne bi govorio, ali kako ne bi isključivao niti jednu mogućnost.

“Ovo nije racionalno i ovo nije logično. Očito je nezadovoljstvo potaknuto i drugim elementima, a ne samo visinom plaće i materijalnim statusom učitelja”, ističe Aladrović.



Ministar naglašava kako štrajk može ostaviti brojne posljedice na sustav obrazovanja.

“Ako tražite 6,11 posto povećanja plaće i na kraju tog postupka dobijete 10,4 posto + 1 posto uvjetno, onda nije jasno zašto. U startu je bilo povećanje koeficijenata kako bi se povećao materijalni status učitelja i nastavnika, mi smo to napravili na drugi način, ali su oni to odbili”, kazao je Aladrović.

Aladrović je rekao kako se već na sastanku 5. studenoga razgovaralo o dodacima. “Ja još jednom napominjem. Proces pregovaranja izgleda tako da svaka strana bude optimalno nezadovoljna ili optimalno zadovoljna. Ja bih pričekao da vidimo što će biti za stolom. Jedino što mogu reći jest da ćemo vrlo brzo morati poduzeti korake da se ovo zaustavi”, ističe Aladrović.

Još jednom je ponovio kako ne bi razgovarao o sudskoj zabrani u ovom trenutku.

“Danas ćemo razgovarati koji su sve problemi na stolu jer materijalni status, čini se, nije jedini”, rekao je Aladrović.

“Ovdje govorimo o 68 tisuća zaposlenika, dosad se sve definiralo kroz granski kolektivni ugovor i temeljni kolektivni ugovor. Ako govorimo o 68 tisuća zaposlenika, način mijenja li se to kroz koeficijent ili osnovicu je irelevantan”, kazao je zaključno Aladrović, piše N1.

Komentari