Astronautkinja oborila rekord najduljeg boravka žene u svemiru

Američka astronautkinja Christina Koch u subotu je nadmašila rekord i postala astronautkinja koja je najdulje, 289 dana, u kontinuitetu boravila u svemiru, priopćila je NASA.

Stigavši na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) 15.ožujka, Koch je premašila rekord od 288 dana koji je postavila Peggy Whitson.

NASA je u tvitu čestitala Koch koja je “dosegla nove vrhunce”.

“To je divna stvar za znanost”, rekla je Koch za mrežu CNN  s ISS-a. “Vidimo drugi aspekt kako je ljudsko tijelo pogađa mikrogravitacija na dulje razdoblje i to je uistinu važno za naš budući plan svemirskog leta prema Mjesecu i Marsu”, dodala je.



Do trenutka kada će se vratiti na Zemlju u veljači, u svemiru će provesti 328 dana, samo 12 dana manje od rekorda umirovljenog astronauta Scotta Kellyja, postavljenoga 2016.

Većina misija na ISS-u trajala je oko šest mjeseci.

U listopadu, Koch je oborila još jedan rekord izvođenjem prve isključivo ženske svemirske šetnje izvan ISS-a zajedno s astronautkinjom Jessicom Meir.

Za vrijeme boravka na dva desetljeća staroj međunarodnoj postaji, Koch sudjeluje u znanstvenom istraživanju, održavanju postaje, informiranju te svemirskim šetnjama, izvješćuje NASA na svojoj internetskoj stranici.

Komentari